Piet van Dijken draaft door: De wachtende man

FC Groningen 1
Een wedstrijdmoment in de Euroborg, pre-corona

Wanneer ik maandagavond in Veronica Inside Davy Klaassen zie liggen achter de keurig opgestelde muur van Ajaxvoetballers, is mijn eerste gedachte om hier een stukje over te schrijven. Klaassen, liggend achter het muurtje, voor het geval de bal laag wordt ingeschoten en zodoende onder de springende spelers in de muur doorgaat. Johan Derksen zei in voornoemd programma dat hij zou weigeren op de vraag of hij in een wedstrijd de liggende man wil zijn.

Bondscoach Frank de Boer begrijpt niet dat er zo meesmuilend om wordt gelachen. Hij, de bondscoach, ziet wel degelijk het voordeel van de liggende man. Ik moet ogenblikkelijk aan Memphis denken. Aan het moment dat De Boer, de bondscoach, aan de sterspeler van Oranje gaat vertellen dat hij, Memphis, vanavond als extraatje de liggende man zal zijn. Dat hij, Memphis, bij een vrije trap achter de muur dient te gaan liggen. Ik, Frank de Boer, duld geen tegenspraak, het is gewoon jouw beurt!

Ik besluit om de column over de liggende man de volgende ochtend te schrijven, maar bij het openslaan van de krant zie ik op pagina 2 bij het dagelijkse stukje van Herman Sandman dat ook hij voor dit onderwerp heeft gekozen. De liggende man staat erboven, wat betekent dat ik sowieso deze titel niet kan voeren. Herman en ik zijn vrienden en ik app hem dat ik voor Sikkom een column wil schrijven over de liggende man, maar dat ik vanwege zijn kwaliteitsbijdrage hier toch maar vanaf zie.

Ik ga voor de wachtende man of, misschien beter nog, voor de op de bank liggende wachtende man. Haha appt Herman terug, twee zielen, één gedachte. Succes jongen. De wachtende man is niet alleen van deze tijd, het past mezelf ook nog eens als maatje 56. Liggend op de bank wachten tot de etablissementen hun deuren weer openen en ik op de vraag hoe het met me gaat niet langer gemiddeld hoef te antwoorden, maar juist goed! De op de bank liggende wachtende man is daarom een nog duidelijker bespiegeling van hoe ik het merendeel van de dagen doorbreng. Wachten in liggende houding op betere tijden en intussen kijken naar de niet meer te tellen series en films op Netflix. Wallander en Fauda, het is allemaal even spannend.

Zal de verantwoordelijkheid van de positie als liggende man op het voetbalveld ook net zo spannend zijn? Dat je de hele week al weet dat jij zondagmiddag de liggende man van FC Groningen zal zijn. Dat je je tijdens de wedstrijd afvraagt hoe vaak jij in die anderhalf uur moet gaan liggen? Het fluitje klinkt, de bal ligt op 20 meter van het doel en jij ligt op dat moment geconcentreerd achter de muur. Doelman Padt roept dat je nog iets verder naar links moet liggen, en dan is daar het schot. De bal gaat hoog over en jij bent voor niks achter het muurtje gaan liggen. De liggende man strompelt daarop naar achteren en voelt een lichte irritatie onder in de rug. Hij vraagt om een wissel, maar hoort van trainer Buijs dat hij er niet uit mag omdat er zo snel geen andere liggende man voorradig is. De liggende man schikt zich in zijn lot en hoopt in stilte dat er geen vrije trappen meer zullen komen. De liggende man. Net zoiets als de vierde man. Maar dan nog veel erger.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: