Piet van Dijken draaft door: de week bekeken (3)

Brouwerij Martinus. De buurman van Piet.

Dit kan alleen maar in de binnenstad van Grunn. Vrijdagmorgen breng ik een afvalzak naar de ondergrondse container, staat geheel onverwacht buurman Martinus voor m’n neus. Inderdaad ja, dé Martinus. Van de Brouwerij. Met drie verschillende flesjes bier in de hand. Een van de drie is nieuw.

Ik denk dat het de Lentebock is, maar net zo goed kan het ook de Bommen Berend of de Hollands Hoop zijn. Wie van de drie nu het pas gebrouwen biertje is, is me even ontschoten, maar had presentator Herman Emmink in de zestig en zeventiger jaren hier ook al geen last van? Trouwens, bij navraag bij Brouwerij Martinus blijkt toch écht Hollands Hoop hun nieuwe bier.

Het was vorige week boekenweek en traditiegetrouw koop ik dan een boek. Zoals altijd ontvang je bij aankoop het Boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Ilja Leonard Pfeiffer onder de titel ‘Monterosso mon amour’. Hoe toepasselijk! Het thema is deze keer immers ‘Eerste liefde’.

Terwijl ik bij de boekenwinkel naar binnenkijk valt mijn oog op het boek ‘Penoze Hugo’, waarvoor ook pubers en studenten voor een handtekening van de scribent in de rij schijnen te staan. Penoze Hugo heet in het echt Hugo Broers, een geboren Amsterdammer, die zijn memoires heeft opgeschreven onder de noemer van een legendarische boef van de Wallen. Ik ben nog maar op pagina 65, maar de reeds gelezen bladzijden beloven veel. Hugo Broers is een van de laatste gezichten van de oude Amsterdamse penoze en dat zal men weten ook.

De presentatie van het Groninger Grachtenconcert is me niet tegengevallen. Aan het einde was ik steenkapot en mijn stem is voor driekwart verdwenen, toch kijk ik er met veel plezier op terug. Het was  meer dan twee jaar geleden dat ik had gepresenteerd en dit was ook te merken.

Over de planning van het evenement is niet goed nagedacht. Op de zaterdag voor Pasen verblijft het overgrote deel van de studenten veelal in hun ouderlijk huis. Vooraf sprak ik met een student, die me vertelde dat hij met nog elf studiegenoten in hetzelfde huis bivakkeert en dat hij de enige is die op zaterdagavond ook daadwerkelijk in Groningen verblijft.

Desondanks was het een meer dan geslaagd feest, zowel voor de Stadjers als voor de studenten en niet te vergeten voor alle bewoners uit de omgeving van de Zuiderhaven, die vanaf hun balkons meezongen en meedeinden met Inge van Calkar, Wia Buze, Imca Marina en de rappers van Wat Aans! Het slotakkoord met top-DJ Hugo en de geweldige saxofonist Tijmen was écht van grote klasse.

“We want more”, riep het overenthousiaste publiek massaal richting het tweetal. Het grachtenconcert verdient dan ook volgend jaar een reprise. Zelf pleit ik liever voor een traditie, met het gevoel dat de kans ruim aanwezig is voor het maken van progressie. Ik voorspel dan ook dat het grachtenconcert na vijf jaar een vast jaarlijks onderdeel zal zijn van puur vermaak in de Big City.

Deze week lees ik een ingezonden brief in Dagblad van het Noorden van L. Rozema oet Stad. De brief heb ik uitgeknipt. De inhoud van zijn schrijven gaat over al die o zo voorspelbare dingen die niet bij de voetbalsport horen en waar nu dan volgens Rozema met man en macht tegen opgetreden moet worden, de reden waarom de algemeen directeur van FC Groningen de stoute schoenen aantrekt om met de briefschrijver in gesprek te gaan en na de ontmoeting niet aan de media wil vertellen wat er zoal is besproken. Volgens Gudde was het wel een goed gesprek dat niet bestemd is voor de pers. Hier word ik dus zo moe van.

Tot slot is er ook nog een ingezonden schrijven van Folkert Sierts uit Groningen, die mannen aanraadt om minstens twee à drie keer per week een orgasme te krijgen. Volgens Sierts is dit van belang omdat het risico om problemen met de prostaat te krijgen veel minder groot zullen zijn.  Ook de kans op impotentie is door wekelijks twee à drie keer klaar te komen kleiner.

Al met al lijkt me dit een geruststellende gedachte. Tot slot nog een goede raad van Folkert. Minder fietsen luidt het devies. Teveel fietsen en dan vaak ook nog op een verkeerd zadel heeft volgens Folkert geen goede uitwerking op de prostaat. Bij deze zeg ik, mannen doe er je voordeel mee!

Psst, hier meer afleiding: