Piet van Dijken draaft door: de week bekeken (4)

De keuze van Humberto Tan voor de film Philadelphia was super tof! (Foto: ANP)

Een steengroeve vergelijken met een vruchtbare wei. Ziehier de vergelijking die columnist Marcel van Roosmalen maakt tussen presentatrice Janine Abbring en journalist Derk Sauer. Laatstgenoemde is een van de zes zomergasten die Abbring deze zomer voor de VPRO mag interviewen. Met andere woorden, een gast als Derk Sauer is volgens Marcel niet aan Janine Abbring besteed. Te groot voor haar.

Humberto Tan en Hans Klok. Dat is meer haar niveau. Van Roosmalen doet de uitspraak in de podcast ‘Weer een dag’, waarin hij elke ochtend om 6 uur wakker wordt gebeld door de lijzige stem van Gijs Groenteman. Wakker gebeld worden door Groenteman. Alleen eraan denken maakt me al onpasselijk. Het is dit jaar trouwens wel heel veel Van Roosmalen. Typisch weer een geval van overkill. “Ik wil niet meegaan in de sneeuwbal die van de helling afrolt.” Ook deze diepzinnige regel  komt uit de koker van de praatjesmaker van Radio1. Van mij mag hij daarom best een tijdje op de helling blijven staan.

Frank Wormuth, de nieuwbakken trainer van FC Groningen, laat geregeld van zich horen. Soms slaat het hout, soms ook niet. Zo nu en dan is er geen touw aan vast te knopen. Volgens Wormuth snapt het merendeel van de selectie nog steeds niet wat hij bedoelt. Ze knikken braaf alsof ze het hebben begrepen, maar op het veld is hier maar bar weinig van terug te zien. Op zijn beurt is er begrip van de coach en wijdt hij de onkunde van zijn spelers vooral aan het feit dat de jongens moe zijn en dat hierdoor nadenken een stuk moeilijker voor hen wordt. Bull shit! Moe? Van hard trainen? Kom op zeg!

Zelf denk ik eerder dat de heren voor aanvang van de competitie het meest moe zijn van alle uitleg over de manier van spelen, wat te doen bij balverlies en hoe te handelen bij één tegen één situaties? De trainer zegt ook dat het wel een maand of twee kan duren voor dit alles bij voetballers echt is ingedaald. Wormuth vindt dat het nu de hoogste tijd is om duidelijkheid te verschaffen in wie er wel of wie er niet aan de aftrap staat op zondag 7 augustus in het openingsduel tegen promovendus Volendam.

De basisspelers zullen blij zijn, het merendeel van de reserves vooral teleurgesteld. De reactie van de trainer hierop is ‘dat teleurstelling één dag mag duren, maar dat je erop de tweede dag gewoon weer moet staan’. Wormuth is wars van het spelen van de lange bal, maar wil daarentegen wel meer vooruit voetballen, vandaar dat het logisch is dat de plotsklaps goed in de smaak vallende Dammers zo goed als zeker op de plaats van Te Wierik gaat spelen, omdat laatstgenoemde nu eenmaal een sterke voorliefde heeft om ballen terug te spelen. Zoals het er nu naar uitziet gaat dit hem zijn basisplek in het elftal kosten.    

Besluiteloosheid is erger dan een verkeerde beslissing. Tony Soprano roept het in een van de vele afleveringen van de populaire serie The Sopranos. Humberto Tan heeft het als zomergast over ‘gestage druk dat de steen holt’. Het zijn uitspraken waar trainer Wormuth van de FC wellicht wat garen mee kan spinnen. Doe er je voordeel mee coach. Een verkeerde beslissing kan namelijk ieder van ons maken, maar heeft het voordeel dat het in de meeste gevallen nog wel recht is te breien. Besluiteloosheid leidt daarentegen slechts tot ergernis.

Volgens Tom Hanks in the movie Philadelphia ‘has every problem a solution’, maar problemen laten oplossen door mensen die besmet zijn met besluiteloosheid is dit vechten tegen de bierkaai. Prachtige rol trouwens van Tom Hanks in de door Humberto Tan gekozen zomergastenfilm. Elke zomergast mag na afloop van het ruim drie uur durende interview zijn of haar keuzefilm uitzoeken. De keuze van Humberto is een schot in de roos! Philadelphia, een film uit 1993, met naast Hanks een geweldige Denzel Washington, is super tof!!  

Psst, hier meer afleiding: