Piet van Dijken draaft door: Dick Lukkien

Dick Lukkien (Foto: ANP)

Standbeeld voor de trainer van FC Emmen! Een contract voor het leven! Sorry collega’s, maar de trainer van FC Emmen wil helemaal geen standbeeld, laat staan een contract voor het leven. Wars van alle geleuter en geschrijf van het sportjournaille, dat nu opeens massaal als een klit aan de trainer hangt.

Ik hoorde in een podcast, er zijn op maandag alleen al een stuk of vijf van die dingen, William Pomp wekenlang roepen dat FC Emmen de trainer al in de winterstop had moeten ontslaan omdat, volgens hem, hij het elftal niet meer aan het voetballen kreeg, en nu, na zeven keer niet te hebben verloren, heeft zelfs William zijn uitspraak moeten bijstellen. Een contract voor het leven riep Hélène Hendriks in de microfoon van ESPN.

Maar Dick wil helemaal geen contract voor het leven. Dick wil straks zijn vleugels uitslaan, zijn horizon verbreden en op zoek gaan naar een nog meer aansprekende club dan FC Emmen. Het enige dat momenteel voor Dick Lukkien telt is de club in de eredivisie te houden. Dezelfde club waarmee hij eerder promoveerde en waarmee hij later twee onvergetelijke eredivisiejaren beleefde. Dat deze jaargang zwaar is moge duidelijk zijn, maar net op tijd krijgt Dick de boel weer op de rails en vecht hij voor lijfsbehoud. Wanneer de klus is geklaard, en dat gaat gebeuren, heeft Dick Lukkien nog een contract voor twee jaar. Een monsterklus is dan geklaard en de vraag zal komen of de trainer zijn verbintenis zal uitdienen of dat hij zal gaan voor een fraaie aanbieding van een andere club.

Dat dit eraan zit te komen staat buiten kijf, want wanneer FC Emmen ook het volgend seizoen in de eredivisie te zien zal zijn, dan zullen er maar weinig clubs zijn die, wanneer zij een nieuwe trainer zoeken, ook niet even hun oog op Dick Lukkien zullen laten vallen. De trainer is weliswaar een man van zijn woord, maar soms moet je ook, helemaal in de wereld van het profvoetbal, aan jezelf denken.

Vorig seizoen wilde FC Twente de Veendammer nog aan zich binden, maar toen had hij net zijn contract met FC Emmen verlengd en kon hij het volgens eigen zeggen niet maken om naar Enschede te verkassen. Dit is tekenend voor de persoon Dick Lukkien. Toen de trainer op Koningsdag vorig jaar zijn opengebroken contract ondertekende benadrukte hij nogmaals zich op zijn gemak te voelen bij FC Emmen en daarom vol vertrouwen zijn verbintenis had verlengd. Ware woorden die laten zien hoe sterk de band is tussen voorzitter Ronald Lubbers en trainer Dick Lukkien.

Desondanks zit een contract voor het leven er niet in. Dat moet je ook niet willen als succesvol trainer, die op zeker een mooie toekomst voor zich heeft. Er is nu eenmaal meer dan FC Emmen. Ajax of PSV, om maar eens wat te noemen. Wanneer Erik ten Hag het voornemen heeft om naar een andere club te gaan, dan zou ik als opvolger zeker aan Dick Lukkien denken. Van FC Emmen naar Ajax. Het zou toch wat zijn.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: