Piet van Dijken draaft door: ESPN en NPO

Eredivisie Live heette het toentertijd. Alweer jaren geleden. Humberto Tan was er toen nog bij. Goeie gozer Humberto. Tien jaar niet gezien en hij weet nog mijn voornaam. Trouwens bij Toine van Peeperstraten hetzelfde. Geen Moi Groninger in de persruimte, maar hé Piet. Kijk, dat zijn pas collega’s!

Daarna is het FOX Sports. De dames zijn in opkomst. Fresia Cousino Arias, Hélène Hendriks en Aletha Leidelmeijer. De dames verhuizen terecht mee naar ESPN, dat staat voor Entertainment and Sports Programming Network, waar de kijkers tussen het spektakel door bijkans dood worden gegooid met alles dat met Disney te maken heeft. Het netwerk is namelijk voor tachtig procent in handen van The Walt Disney Company, vandaar. De resterende twintig procent is trouwens van Hearst Corporation, een Amerikaans mediaconglomeraat, opgericht door William Randolph Hearst.

Vorig jaar heeft ESPN Fox Sports overgenomen in Nederland, en sinds januari wordt onder deze naam ook uitgezonden. Ik kijk niet meer zoveel voetbal. Wanneer je teveel kijkt gaan mensen je irriteren. Vincent Schildkamp doet dit niet. Een prima commentator, die ook nog eens verstand heeft van het spelletje. Eén wedstrijd per dag kijken is meestal wel de limiet, bij hoge uitzondering twee. Vaak als Emmen en Groningen op dezelfde dag voetballen. FC Emmen kijk ik vooral omdat trainer Dick Lukkien een goede vriend is, FC Groningen omdat het mijn club is.

Ik moet er niet aan denken om op zondagmiddag drie wedstrijden te zien. Vanaf een uur of twaalf in de middag tot half zeven in de avond. En als je dan nog niet bent verzadigd dan is er soms ook nog een match om 20 uur. Wat een wereld mensen! Zes uur eredivisievoetbalkijken met een break van anderhalf uur voor gebakken bloedworst en rode kool. Zes uur luisteren naar het gewauwel van Oldenburger, Driessen en Van Rijswijk. Wanneer je dit volhoudt dan hoef je nergens meer bang voor te zijn. Dan kun je alles aan.

Om 23 uur mag je, als je dat wilt tenminste, nog kijken en luisteren naar de mannen aan tafel bij Studio Voetbal. Laatst zat er zelfs een vrouw bij, maar dit bleek geen succes, vandaar dat Kees Jansma maar weer van stal werd gehaald. Ik slaap dan gelukkig al, maar kijk het programma in de ochtend terug met koffie en roggebrood met kaas, vooral omdat ik Marcel van Roosmalen met ‘De korte corner’ wil horen. Het nietszeggende geleuter van Pierre van Hooijdonk ergert me wel steeds vaker.

Zondag wederom een regelrechte aanval op trainer Advocaat, dat nergens op is gebaseerd. Om nog maar te zwijgen over zijn verdedigen van Luuk de Jong als pinchhitter bij Oranje en niet kiezen voor de in bloedvorm verkerende Wout Weghorst, die zaterdag zijn vijftigste doelpunt maakte in drie seizoenen Bundesliga, toch één van de zwaarste competities in Europa. Luuk de Jong selecteren of Wout Weghorst? De keuze lijkt simpel. Niet voor bondscoach Frank de Boer. Zelfs nu wijkt hij niet af van de bij Sevilla spelende De Jong. Wat moet Wout Weghorst nog meer doen voordat De Boer ooit voor hem zal kiezen? Op dezelfde voet doorgaan en blijven wachten op het moment dat de schellen voor de ogen van de bondscoach zullen vallen. Of dit ooit gaat gebeuren, ik heb zo mijn twijfels.

Door Piet van Dijken        

Psst, hier meer afleiding: