Piet van Dijken draaft door: FC Lewenborg-E2

Bij FC Lewenborg met Ingairo de Groot. Foto gemaakt door vader Nino.

Karin en Nino de Groot zijn vrienden van mij. Het echtpaar is vader en moeder van een prachtige tweeling van 7 jaar en een zoon van elf. Over hem gaat deze column. Ingairo de Groot, voetballer bij FC Lewenborg, een club uit de stad Groningen met heel veel jeugdteams. Ingairo is plotseling landelijk nieuws. De reden hiervan is dat hij in januari op stage gaat bij Real Madrid.

Op de laatste dag van een door Real Madrid georganiseerd trainingskamp in Leek krijgt Ingairo al een uitnodiging om naar Spanje te komen. Vanaf dat moment staat de media in de rij om hem te interviewen. De elfjarige is te bewonderen voor de camera’s van RTV Noord en OOG tv en mag zelfs langskomen in het programma van Humberto Tan op RTL4.

De kranten schrijven massaal over het voetballertje uit Stad en radiostations bellen hem in alle vroegte uit bed. Elk zichzelf respecterend medium wil een reactie van Ingairo de Groot. De kleine man, zoals vader Nino hem veelal placht te noemen, kwijt zich met verve van zijn taak. Ontwapenend verschijnt hij telkenmale voor de camera, waar hij met passie vertelt over zijn idolen Cristiano Ronaldo en Marcello.

Onroerend mooi is zijn uitleg over de reden waarom juist hij de invitatie van de Spaanse topclub heeft gekregen. Volgens Ingairo is vooral zijn gedrag en het aardig zijn voor de andere kinderen belangrijk geweest om voor hem te kiezen, waarbij het natuurlijk ook wel handig is dat hij lekker kan voetballen. Dit is ook wat telkens weer als eerste ter sprake komt in al de gesprekken met Ingairo. “Lekker voetballen, dat is het mooiste!”

Donderdag fietste ik richting Garmerwolde en op de terugweg bedacht ik me dat het alweer even geleden was dat ik de familie De Groot had gesproken. Wel veel geappt over Ingairo natuurlijk, maar nu was het moment daar om even langs te gaan. Niemand thuis op een blaffend hondje na, waarna het idee bij me opkwam om te kijken of de familie wellicht bij FC Lewenborg vertoefde. Goed geraden.

Nino kwam tegelijkertijd met mij aanfietsen, Karin en de kinderen waren al op het sportcomplex, waar de tweeling, een jongen en een meisje, net hadden getraind. Ingairo liep in z’n eentje wat te pielen met een bal. Hij had die donderdagmiddag vrijaf, vandaar. Ik ging met hem op de foto, waarna hij mij vertelde dat een week later de wedstrijdjes weer begonnen.

Ingairo is zoals gezegd elf jaar, dus voetbalt hij in de leeftijdsgroep E. In E1, dat kan toch niet anders voor een talent, die niet voor niets op stage is gevraagd door Real Madrid. Wat blijkt echter? Ingairo de Groot, de adolescent die in z’n eentje FC Lewenborg op de kaart heeft gezet, is het komende voetbalseizoen ingedeeld bij FC Lewenborg-E2. Dit kan toch niet waar zijn! Wat is hier aan de hand? Jaloezie? Is het misschien de laatste weken teveel Ingairo geweest? Wordt het spelen in E1 hem daarom niet gegund?

Het is immers niet te verkopen dat een voetballertje van elf jaar, die uitverkoren is om op driedaagse stage te gaan bij Real Madrid niet wekelijks in het hoogste E-elftal van FC Lewenborg is te bewonderen. Ongelooflijk, maar helaas wel waar. Terwijl de club eerder in een reactie laat weten “dat zij blij en vooral trots zijn op Ingairo met het behalen van deze mooie prestatie.” Voorlopig voetbalt Ingairo de Groot dus in E-2, waar hij terecht niet blij mee is, maar ik beloof hem bij het afscheid dat ik over dit raadsel een stukje ga schrijven. Bij deze gedaan grote vriend. Gewoon lekker voetballen. Dat is het mooiste!

Door Piet van Dijken     

Psst, hier meer afleiding: