Piet van Dijken draaft door: FC versus FC

Euroborg

Ik ben er klaar voor. FC versus FC. Groningen tegen Emmen. Buijs tegen Lukkien. Lubbers versus Gudde/Fledderus. FC staat voor Football Club. Eerder was het SC Emmen. In de tijd van Joop Gall. SC is Sport Club. Je hebt ook nog VV Emmen. VV betekent Voetbal Vereniging. VV Emmen is thans een amateurvoetbalvereniging, opgericht op 21 augustus 1925. Sinds 1985 wordt er in Emmen profvoetbal gespeeld. De eerste trainer van de Drenten was Theo Verlangen, die eerder werkzaam was bij Feyenoord en FC Groningen. Drie jaar duurde zijn dienstverband.

Vanavond om 20 uur in de Euroborg is het weer tijd voor de zogeheten Hondsrugderby. De Hondsrug is een langgerekte ‘rug’ die zich van Stad tot aan Emmen uitstrekt. Er schijnt ook een Hondsrugbokaal te zijn, waar men al dagen naarstig naar op zoek is. De laatste berichten zijn dat de bokaal weer terecht is. Net op tijd, want zonder bokaal geen derby. Bij navraag blijkt dat de beker toch nog steeds onvindbaar is, maar de wedstrijd wel gewoon doorgang zal vinden.

Ik kijk de partij via ESPN. Normaliter had ik de match via de perstribune gevolgd, maar dit zit er even niet in. Om half 8 zit ik paraat, want als ik hier een stukje over wil schrijven moet ik wel de voor- en nabeschouwing meenemen. De ingelaste uitzending van het gesprek tussen Linda de Mol en Marco Borsato op SBS6 neem ik op. De derby heeft terecht mijn prioriteit.

Wanneer ik hoor dat de commentator Van Rijswijk is ben ik niet blij. Weer hij bij een wedstrijd van FC Groningen. De man lult teveel en, heel irritant, maakt zijn zinnen vaak niet af. Terwijl Emmen bijkans 0-2 scoort, ouwehoert de commentator over de broer van Peña. Luister liever naar Vincent Schildkamp. Interviewer Pascal Kamperman is oké, maar met analist Kwakman heb ik minder. Heeft ook nog bij FC Groningen gespeeld, waar hij toen al de naam Kwakdeuze kreeg opgespeld. Veel tekst, weinig inhoud. Popie Jopie met een microfoon.

Voorafgaande aan het duel is Dick Lukkien duidelijk. “Emmen moet punten halen, wij moeten gewoon ons ding doen en we zitten in zwaar weer.” Spijker op de kop. Buijs zegt dat Te Wierik op de training door zijn enkel is gegaan, en ik denk dat hij anders zou zijn gepasseerd na zijn matige optreden tegen Ajax. Verder hoor ik het zo voorspelbare geleuter over doordekken en hoog druk zetten.

FC Emmen is in de eerste helft heer en meester, komt terecht op 0-1, maar in de tweede helft komt Groningen wat terug, dat resulteert in de 1-1, weliswaar na weer een persoonlijke fout. Resumerend was FC Emmen de beste en had derhalve de overwinning verdiend. In de laatste minuut krijgt Buijs van scheids Linthout nog geel na een robbertje vechten om de bal met Glenn Bijl. De verdediger van Emmen had het na afloop over “wangedrag van Buijs”, waarop de FC-trainer op zijn beurt roept Bijl te hebben geduwd. “Als ik hem had geslagen was hij niet meer opgestaan.”

Wanneer hij wordt gevraagd of Arjen Robben dit seizoen nog zal spelen, antwoordt Buijs “dat die jongen zijn uiterste best doet.” Die jongen. Verdomme, hij heeft het hier wel over een wereldvoetballer. Dick Lukkien, die anderhalf uur zonder paraplu in de stromende regen coacht, zegt voor de microfoon van ESPN dat fouten nu eenmaal bij voetbal horen, maar dat het wel jammer is dat zijn club nu weer punten verspeelt door een persoonlijke fout.

Tot slot nog even over het in elke wedstrijd structureel terug- en breed spelen bij FC Groningen. Het is om gek van te worden. Zelfs bij een achterstand blijven de verdedigers dit doen. Terug op Padt, balletje breed, een minuut later zijn ze niets opgeschoten en is de bal voor de derde keer bij de keeper, die hem op zijn beurt maar weer breed legt op de rechtsback. Houd hiermee op, helemaal bij een achterstand. Hoogste tijd voor Borsato. Al met al was het een gemiddelde zaterdagavond met weinig hoogtepunten, los dan van die van Marco.

Door Piet van Dijken          

Psst, hier meer afleiding: