Piet van Dijken draaft door: Fiets weg

centrum

Afgelopen maandagmiddag scoorde ik een boxershort bij De Mannenwinkel in de Guldenstraat. Bijkans geen mens te zien wanneer ik mijn Diamantfiets uit 1930 tegen het muurtje zet nabij de winkel met de lijfspreuk “als het onder ‘goed’ moet zitten…”

Ik ga toch maar weer voor de strakke boxer van het merk Hugo Boss, omdat deze doodgewoon het lekkerste zit. Ik klets nog wat met eigenaresse Marianne over het leven en stap met een goed gevoel de winkel uit. Goeie broek, juiste kleur. Het kon minder.

Wat wel minder is, is dat mijn negentig jaar oude fiets, nog wel een geschenk van tandarts Sijbrand Keijser, niet meer op zijn vertrouwde plekje staat. Hij is weg. Gone with the wind. Ik kan het niet geloven. Marianne helpt me uit de droom. De weg voor haar winkel is verboden voor fietsers en fietsen die er geparkeerd staan worden door hiervoor speciaal ingehuurde mannen meegenomen. Een bekeuring krijg je niet zegt zij, maar de fiets wordt wel verplaatst naar een plein met louter fietsenrekken. De kans is groot dat je rijwiel op de Ossenmarkt staat.

Met de onderbroek onder de arm wandel ik door de Oude Boteringestraat richting Ossenmarkt. Hier aangekomen zie ik de meegenomen fietsen keurig naast elkaar in de rekken staan. Een korte inspectie en ja hoor, daar staat de meest lelijke edoch allersterkste fiets van de Big City tussen twee moderne rijwielen trouw te wachten op zijn eigenaar. Met een zucht van verlichting bestijg ik mijn stalen ros.

Verboden voor fietsers

De aanleiding van bovenstaand verhaal is het volgende: Om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan zijn de drukste winkelstraten van de Big City van 12 tot 19 uur getransformeerd tot gebieden enkel toegankelijk voor voetgangers. Dit geldt voor de Folkingestraat, de Zwanestraat, de Brugstraat, de Vismarkt en de Guldenstraat.

De ondernemers zijn terecht laaiend over dit besluit van de gemeente, en daarom wil de Groningen City Club per direct dat fietsers op doordeweekse dagen weer in het centrum mogen komen, omdat er van de te verwachte drukte in het geheel geen sprake is.

Versoepelen, beter nog afschaffen

Ik heb volledig begrip voor de houding van de GCC, temeer omdat de omzet van de ondernemers met sprongen is gedaald. De dagelijkse poll op de site van RTV Noord, genaamd Lopend Vuur, geeft overduidelijk aan dat het merendeel van de Stadjers het hier mee eens is. Op de stelling dat fietsers horen in de binnenstad van Groningen hebben namelijk bijna 80 procent op het woord ‘eens’ gedrukt. Versoepelen, beter nog afschaffen, van de maatregel is derhalve de enige juiste beslissing die het stadsbestuur in deze kwestie kan nemen.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: