Piet van Dijken draaft door: fietsen met passie

Fietsen met passie staat er voorop de uitnodigende folder van Muliticycle. Het klinkt goed, fietsen met passie. Ik lees de veelzeggende aanbeveling bij Dumo Tweewielers aan de stille kant van het Akerkhof in het centrum van de Big City. Ik slenter wat door de zaak en kom tot de ontdekking dat er de laatste jaren wel een boel is veranderd aangaande de elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd.

Bij binnenkomst zie ik aan de linkerkant vier elektrische fietsen in een schitterende blauwe kleur van het merk Multicycle. Alles aan deze fietsen lijkt te kloppen. Terwijl ik sta te kijken komt er een man naast me staan. Moi Piet zegt hij. Ja, ik ken jou wel, maar jij mij hoogstwaarschijnlijk niet. Ik ben Michiel Gerritsma en ik run deze zaak. Lijkt het je wat zo’n fiets?

Ik antwoord dat ik nog een e-bike in de schuur heb staan, maar me wel aan het oriënteren ben op een model van deze tijd. Nou riposteert Michiel, dan heb ik leuk nieuws voor je, want Dumo Tweewielers zoekt in samenwerking met Multicycle een wat oudere bekende Groninger die op een fiets van dit merk dagelijks door de stad fietst. Zo iemand als jij dus. Ik zag je binnenkomen en dacht gelijk dat jij hier de juiste man voor bent. Als tegenprestatie krijg je van ons een elektrische fiets van het merk Multicycle, type Legacy, in de Portofino Blue Glossy kleur.

We maken bij de overhandiging wat foto’s van jou met en op de fiets en de deal is rond. O ja, wanneer er iets aan de fiets mankeert worden alle reparaties gratis door ons gedaan. Kopje koffie Piet, dan praten we er nog even over. Ga je akkoord met onze aanbieding, dan bestel ik de speciaal voor jou gemaakte fiets nog vandaag. Ik hoef er niet eens over na te denken. Ben verrast en toch ook wel trots dat eigenaar Michiel Gerritsma mij heeft uitgekozen om de door zijn bedrijf verkochte elektrische fiets te promoten.

En wat voor een elektrische fiets! Eentje die zijn weerga niet kent. Met een 500Wh accu, die geïntegreerd is in het frame, en verder is voorzien van een Shimano Steps E6100 motor plus ook nog eens Shimano Alfine hydraulische schijfremmen. Het kan niet op. Nadat ik Michiel heb gezegd dat ik zijn man ben hoopt hij dat de e-bike over een week voor me klaar staat.

Op deze voor mij toch heuglijke dag worden me alle nieuwtjes uitgelegd en het rijwiel naar mijn lengte op de juiste hoogte gesteld. Welk een vooruitzicht beste lezers! Op de moderne elektrische fiets en genietend van alle genot dat het rijwiel me brengt, fiets ik zingend door de Wildervanksterdallen en richting Thesinge, via de Onlanden naar Peizermade en zoals gebruikelijk door de Gelkingestraat en over het Zuiderdiep.

Kan niet wachten om de e-bike te bestijgen. Kijk uit naar het laten ronddraaien van de pedalen en het passeren van menig wielrenner. Luid bellend laat ik de fietsers op het fietspad weten dat ik eraan kom en zie tijdens het inhalen de jaloezie in hun ogen. Het is ook niet niks. Met het automatische schakelsysteem van Shimano Afine 8 Di2 ben ik bijkans iedereen de baas en de keren dat ik voorbij wordt gereden zijn op één hand te tellen.

Met zijn sterke accu heeft de Multicycle Legacy een groot bereik en mooi is ook dat de fiets optimaal beschermd is tegen lekke banden. Een geruststellende gedachte tijdens de vele tochten die ik hoop te maken door Stad en Ommeland.

Psst, hier meer afleiding: