Piet van Dijken draaft door: Floortje

Still uit Linda’s Wintermaand

Floortje is gast bij Linda. Samen met Mark. Linda’s wintermaand heet het programma. Eerder heette het Linda’s zomermaand, maar vanwege corona is gekozen voor de winter. Het waarom van de verschuiving is me niet geheel duidelijk.

In de aankondiging wordt verteld dat het in dit programma draait om amusement, dat het gepresenteerd wordt door Linda de Mol en dat zij iedere zondag in december twee gasten ontvangt. Even snel uitgerekend komt dit uit op vier uitzendingen, dus op acht gasten. Een stukje schrijven is vaak zo simpel.

Dessing en Rutte bijten het spits af. Floortje en Mark. Ik weet nog goed dat ik lang geleden Floortje tegenkwam in Amsterdam. Het was in de buurt van de zeven straatjes. Ik ging een van de vele hoeken bij de Prinsengracht om en daar ontwaarde ik Floortje. Ze was in haar eentje. Op het moment dat ze mijn richting opkeek had ik kunnen zwaaien of wellicht hai Floortje kunnen zeggen. Ik deed het niet. Eigenlijk deed ik niks, hoewel ik altijd een beetje fan van haar ben geweest.

Theo Kars, de vrouwenkenner bij uitstek, die helaas al een tijd niet meer onder ons is, had mijn houding inzake Floortje met de grond gelijk gemaakt. Hij had me met de neus op de feiten gedrukt door te zeggen dat je juist zo’n moment moet benutten. Want wanneer kom je Floortje weer tegen? De kans is erg groot dat dit de enige keer is geweest en je hebt er niets mee gedaan. Je had toch op zijn minst kunnen zeggen dat je een fan bent van haar programma en vanuit daar komt er misschien wel een opening voor een kopje koffie. Niet geprobeerd is altijd mis zei Theo altijd, en dat heb ik nagelaten. Gemiste kans.

Nu zie ik haar weer. Bij Linda, naast Mark. Ze is dit jaar 50 geworden, ziet er nog patent uit, en wil het liefst weer gaan reizen. Veel en ver. Tot zolang maakt zij het programma Floortje Blijft Hier, maar met alle respect voor haar en Nederland, Drenthe en Friesland is toch wat anders dan Floortje naar het einde van de wereld. Floortje wil ik zien in het uiterste puntje van Nieuw Zeeland of op de hoogste berg van Nepal, niet in Tietjerksteradeel of Ermerzand, hoewel zij met een aantal vrienden wel Camping Buitenland in Zandpol in de provincie Drenthe beheert.

Mark luistert aandachtig naar Floortje en vertelt tussen neus en lippen door dat, mocht hij ooit stoppen, ook wel eens naar Canada en New York zou willen. Waarom vraagt hij na de uitzending niet aan Floortje of ze dan met hem mee zou willen? Pak je kans. Ik hoor het Theo Kars al roepen. Het is nu of nooit Mark. De kans is groot dat ook jij Floortje nimmer meer zal tegenkomen. Vraag het haar. Zodat je je later nooit kunt verwijten dat je het toen niet hebt gedaan.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: