Piet van Dijken draaft door: Forza Nederland

Piet van Dijken Big City

Is die Frank de Boer nu eigenlijk een talent? Het is een vraag die eigenlijk alleen door Jurgen van den Berg gesteld kan worden. Ik stel de vraag daarom maar aan mezelf en kom tot de conclusie dat hij dit niet is. Een bondscoach met zo weinig vocabulaire, waar geen touw aan vast te knopen is, en daarbij ook nog eens kiest voor 5-3-2 of 3-5-2 tegen veel mindere tegenstanders, kan niet echt een talent worden genoemd.

Weliswaar werd De Boer vier keer achtereen landskampioen met Ajax, op één doelpunt na bijna vijf keer, om daarna drie maal de bietenwagen op te gaan. De ellende begon in Engeland en Italië, daarna volgde Amerika. Wanneer de geboren Noord-Hollander nu ook nog eens zou falen met Oranje op het EK dan is het over en uit met zijn carrière en kan hij proberen om alsnog het diploma voor hovenier te halen. Ik zie de borden al staan: ‘F. de Boer, voor al uw tuinen, groot en klein. Van Amsterdam tot aan Qatar’.

Malen versus Weghorst

Trouwens, die Malen is wel vijf klassen beter dan Weghorst, hoewel de laatste op zijn beurt weer veel meer emotie laat zien bij het spelen van het Wilhelmus. Zelfs als reserve gaat Wout er vol voor. Rechterhand op het hart, hoofd ietwat achterover, ogen gesloten en luidkeels meezingen. Veel gedrevener dan Willem Alexander en Mark samen. Wout mocht nog tien minuten meedoen tegen Noord Macedonië en schoot uit stand op de lat. Op de lat en tegen de paal.

De oersaaie Henry Schut, ik word al herkend bij Albert Heijn, zat dus twee keer fout, toen hij zei dat Weghorst op de paal schoot. Het is tegen de paal, en Wout schoot ook nog eens op de lat. Het maakt Henry niets uit. Als de mensen op straat maar blijven roepen dat hij van tv is. “Hé Sjoerd, ging weer lekker hè.”

Wilhelmus

Donyell Malen. Aparte voornaam, zeker voor iemand die in Wieringen, een dorp in Noord Holland, is geboren. Wellicht is Malen vernoemd, maar het kan ook zijn dat de ouders het gewoon een mooie naam vinden. Wout Weghorst is in Borne geboren en Wout is gewoon Wout. Beslist geen Wouter. Die is meer van het hockey. Wout. Kort en krachtig. Wout past als een jas bij de no nonsens voetballer die hij is. Malen zal vanaf nu basisspeler zijn en Weghorst moet genoegen nemen met een rol als pinchhitter. Loopt het niet of dient er hoognodig gescoord te worden, dan mag Wout erin.

Ook als reserve moet elke regisseur hem even in beeld nemen bij het spelen van zijn volkslied. Wout in volle trance, het legioen krijgt er geen genoeg van, terwijl ik altijd vooraf aan het Wilhelmus moet plassen. Bij de mannen van Italië is dat weer niet het geval. Heeft vast met het uitbundig meezingen te maken.

Cilissen

De poule is gewonnen. Oekraïne, Oostenrijk en Noord Macedonië zijn verslagen. Zondag begint het pas echt voor Holland. Memphis Depay gaat steeds een beetje beter, Gravenberch ligt op de loer om De Roon naar de bank te verwijzen. Trouwens, die Frenky de Jong is pas écht een klasbak. Tsjongejonge, wat kan die jongen voetballen! Met afstand de beste speler. Gaat straks samen spelen met Memphis bij Barcelona.

Wijnaldum komt niet, hij gaat naar Parijs voor een salaris van 9 miljoen euro. Parijs is dichterbij Rotterdam en hij krijgt ook nog eens een beter contract dan in Spanje. Geef de man eens ongelijk. Over Denzel Dumfries is genoeg gezegd en geschreven, dan liever als besluit van dit stukje een ode aan Jasper Cillissen, voor aanvang van het EK nog eerste keeper, maar na een lichte vorm van corona niet meer opgeroepen door De Boer. Cillissen zit zich thuis in Nijmegen of in Valencia te verbijten, niet begrijpend hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Een ding is zeker. Ook met Jasper in doel had Oranje probleemloos de volgende ronde gehaald. Forza Nederland!

Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: