Piet van Dijken draaft door: FOX Sports

Een volle perstribune bij een wedstrijd van de FC. Foto: Jan Kanning.

Kwart over 11 op zondagmorgen. Waar zijn de fietsers uit Paddepoel en Vinkhuizen die richting Euroborg gaan? Ik zie ze niet. Uit deze wijken gaan veel mannen nog lekker op de fiets naar het voetbal. Waar zijn al die fietsers op dezelfde tijd op de Helperzoom richting het stadion? Ik kan ze niet vinden. Zelfs in de Oosterpoort is het rustig.  En in het Oosterpark en in de Schilderswijk. Het is allemaal de schuld van dat kloten virus.

Hé Piet, op weg naar het stadion? Jij wel zeker? Nee, ik niet zeker. Net als jij niet en al die mannen uit Paddepoel en Vinkhuizen ook niet. Ten strengste verboden. Het enige alternatief voor ons is momenteel FOX Sports. Zij zenden de match live uit, maar dan moet je wel abonnee zijn. Ben je dat niet, dan kan je ook de wedstrijd kopen. Kost een eurootje of 7 geloof ik.

Ik heb geen FOX Sports, is me veel te duur roept een man op de Meeuwerderweg. Ik ga mooi naar Velo in het Stadspark. Spelen tegen Zwaagwesteinde of zo. Kan ook Harkema zijn of Tytsjerksteradiel, in elk geval komen ze uit Friesland. Gaat ook niet lukken roep ik de eenzame fietser nog na. Wat voor het betaalde voetbal geldt, geldt immers ook voor de amateurs.

FC Groningen – Ajax

Verdomme, het is kwart voor 12, over een half uur begint FC Groningen versus Ajax, een wedstrijd die bijkans altijd doorzeefd is met spektakel en emoties wat dan weer leidt tot een verrassend resultaat, in een welhaast immer uitverkochte groene kathedraal met luidruchtige en veelal uitzinnige supporters.

Nu is slechts de enige mogelijkheid languit op de bank liggen, kijken en luisteren naar FOX Sports, en maar hopen dat niet Leo Oldenburger het commentaar verzorgt. De man praat altijd te hard, lult de hele wedstrijd over niks en probeert daarbij al jaren enthousiast over te komen, net als ene Christiaan die niemand kent en die alleen maar bezig is om zoveel mogelijk de populaire jongen uit te hangen.

Christiaan

Christiaan, waarvan niemand zijn achternaam weet. Christiaan, die soms zelf al bij de plaatselijke Albert Heijn wordt herkend. Verrek, is dat niet die kerel van FOX? Ja, hoe heet hij ook alweer? Die Christiaan dus. Evert ten Napel is ook nog een mogelijkheid, maar Evert is alweer 76, dus denk ik niet dat hij nog wedstrijden van Ajax krijgt.

Dat was vroeger wel anders bij Studio Sport. Nu doet Evert vaker Emmen en ADO. Evert is trouwens wel een top gast! Het blijkt Vincent Schildkamp te zijn die ons twee keer drie kwartier plus blessuretijd van commentaar gaat voorzien. Kan ik prima mee leven, fijn is ook dat Vincent verstand heeft van het spelletje, iets dat niet van elke commentator gezegd kan worden.

Het meest gebruikte woord…

Ik zie vanaf de bank dat de FC verdiend van Ajax wint en dat basis debutant Remco Balk uit Zuidhorn de enige goal maakt. Dat is mooi, maar nog veel mooier was geweest wanneer ik de victorie net als voorheen in het stadion had mogen beleven. Het zij zo. Mooi is wel dat ik het meest gebruikte  woord in deze hectische tijd in deze column heb weggelaten, omdat wij hierdoor niet in Euroborg kunnen zijn, maar het thuis met FOX Sports moeten doen.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: