Piet van Dijken draaft door: gain zin

Gain Zin. Mooi laidje en originele clip van zanger Bé Schmaal en cameraman-editor Brian op de Dijk. Ik heb er nog aan mogen meedoen. Mooi man! Het nummer is mij trouwens op het lijf geschreven. Hoef in de clip slechts mezelf te zijn. Gain Zin sluipt wel vaker rond in mijn gedachten. Zo heb ik zaterdagavond totaal Gain Zin om naar de voetbalwedstrijd FC Groningen-Willem 2 te kijken. Willem 2 tegen de FC, wat moet ik ermee? Verrek, dat rijmt.

De FC moet van Willem 2 winnen, maar daar heb ik geen zeggenschap over. Daar heb je voetballers voor. Zoals Van Hintum en Te Wierik, waarvan de laatste zich vanaf het begin van dit seizoen heeft voorgenomen om louter ballen terug te spelen op keeper Leeuwenburgh, en desondanks van analyticus Henny Meijer een 7 krijgt onder de vermelding  ‘Stabiel’. Stabiel ja, in achteruit voetballen.

Leeuwenburgh komt elk weekend doodmoe thuis van het onderscheppen van de terugspeelballen van zijn centrale verdediger, die ook nog eens bijna in eigen doel schoot. Van mij had Te Wierik een 5 gekregen onder de voorspelbare vermelding ‘Tikkie terug’. Te Wierik is een voorbeeld dat je beter geen voetballers kan terughalen.

Maar ja, dan moet je net bij Fledderus zijn. Toen deze hoorde dat Te Wierik via een open sollicitatie liet weten wel weer in Euroborg te willen spelen, kreeg hij van de technisch leidsman ogenblikkelijk een contract voor tweeënhalf jaar. De doelmannen achter hem kunnen vanaf die tijd hun lol weer op. Padt is gevlucht naar Bulgarije en Leeuwenburgh heeft een volle dag nodig om te herstellen.

Gain Zin dus om te kijken naar FC Groningen-Willem 2. Tot ik mij realiseer dat ik wel moet kijken vanwege de podcast Radio Milko, waarin ik op maandag gast ben en die hoofdzakelijk zal gaan over voornoemde wedstrijd. Twintig minuten te laat schakel ik in bij de stand 1-0, wat later ook de eindstand zal worden. Tot in den treure krijgen de kijkers van ESPN het eerste en enige doelpunt van Bjorn Meijer voorgeschoteld. Zelf ben ik blij voor Bjorn.

Eindelijk weer eens een talent uut Stad, die net als Erwin en Ronald Koeman bij Helpman met voetballen begon en net als Robben met de fiets naar het stadion komt. Gain Zin gaat in deze wedstrijd, tenminste als ik de analist mag geloven, ook op voor El Hankouri, de man die even heeft mogen ruiken aan het aanvoerderschap, maar de band op eigen verzoek snel heeft doorgeschoven naar De Leeuw, omdat hij aan het eind van het seizoen vertrekt. Achter zijn naam staat een 6,5 onder de vermelding  ‘Zat op slot’.

Dan had El Hankouri best wel Zin, maar kon hij blijkbaar nergens in die 84 minuten dat hij mocht spelen het sleuteltje van het slot vinden. Terwijl analytici aan tafel zich buigen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zelfs Theo Janssen, Derksen, Gijp, Sneijder, Kuijt, Vlaar, Van der Vaart en Jan, dinges, hoe heet het, Boskamp krijgen volop kans hun mening te ventileren, verheug ik mij op seizoen 2 aflevering 1 van de detectiveserie Van der Valk.

Marcel Hensema heeft ook een rol in de serie. “Het leven is stom en dan ga je dood”, roept hij op een zeker moment. Maar dan in het Engels. “Love sucks and then you die.” Dope sucks zong Herman Brood alweer lang geleden. De Zin is trouwens bedacht door niemand minder dan de filosoof Benedictus de Spinoza.

Nog één keer dan Gain Zin. Ben toch wel blij dat ik nog wat Zin heb kunnen opbrengen om de wedstrijd tussen Groningen en Tilburg te bekijken, anders was het wel heel zwaar geworden om tenminste nog enige weerstand te kunnen bieden aan de monologen van FC Groningen-volger William Pomp. Voor hem en ook voor mezelf ga ik er in deze column daarom uit met de alleszeggende Zin, hoe toepasselijk, van de stoïcijn Senaca. ‘Soms is zelfs leven een daad van moed’.

Psst, hier meer afleiding: