Piet van Dijken draaft door: Gasselternijveen

Zes jaar geleden met Jan Boskamp in Gasselternijveen.

Op de fiets door Drenthe ontwaar ik zomaar de afslag Gasselternijveen. Het herinnert mij aan de twee keer dat ik daar met immense pijn in de mond in de stoel zit bij Sijbrand Keijser, toch wel de beste tandarts van Stad en Ommeland, en aan die keer dat ik zes jaar geleden René van der Gijp mocht vervangen in voornoemd Drents dorp, samen met Wilfred Genee, Johan Derksen en Jan Boskamp, in een stampvolle bloedhete tent met toch zeker wel 300 mannen en vrouwen, waarvan menigeen toch lichtelijk is aangeschoten.

Deze editie van toen nog Voetbal Inside komt mede tot stand dankzij de uitverkiezing van de gezondste kantine van Nederland, de kantine van Voetbal Vereniging Gasselternijveen. Achter een tafel op een podium mogen Jan en ik af en toe ook wat roepen, maar het is toch vooral Johan die op afroep van Wilfred de ene na de andere anekdote uit zijn mouw schudt. De presentator en Derksen zijn zo goed op elkaar afgestemd dat Wifred maar één woord nodig heeft om Johan in stelling te brengen.

“Henk Kok”, roept Genee en zie daar is het verhaal van Derksen, dat hij eerder al tot in den treure overal en nergens heeft verteld. Voor aanvang van het spektakel stopt Boskamp nog snel twee balletjes breed en een sateetje in zijn mik. Zijn tevreden lach zegt dat er niets mis is met de kwaliteit van het gebodene. Jan Boskamp is een topgozer! Zelden iemand ontmoet die in alles zo dicht bij zichzelf blijft.

Lachend gaat hij met elk en één op de foto en de man is nooit te beroerd om iemand van dienst te zijn. Ditmaal doet hij het voor Wilfred, omdat de avond in Drenthe in het kader staat van de campagne Vullen of Voeden, een bedenksel van Wilfred en diens echtgenote Lili, en is bedoeld om zoveel mogelijk kantines van sportverenigingen bereid te vinden om naast de frikandellen, patatjes oorlog en kroketten ook gezonde voeding te verkopen.

VV Gasselternijveen is in dit geval spekkoper, want naast het ‘sterrenteam’ van RTL en de mannen van Voetbal Inside is er ook nog een beloning van 15.000 euro, beschikbaar gesteld door niemand minder dan de fameuze kok Jamie Oliver. Normaliter trekt een wedstrijd van het eerste elftal van Gasselternijveen zo tussen de 50 en 100 toeschouwers, op deze middag en avond passeren maar liefst 877 betalende bezoekers de kassa van sportpark De Hunze.

Glenn Helder, Evgeniy Levchenko, Regilio Vrede en Michael Mols voetballen mee, net als aanvoerder John Williams en burgemeester Eric van Oosterhout, toentertijd eerste burger van de gemeente Hunze en Aa, heden ten dage is hij dit van Emmen. Aardige kerel, die na de match zich samen met Jan Boskamp tegoed doet aan de royaal aanwezige snacks.

Johan Derksen verhaalt over zijn tijd als speler bij Rolder Boys, over een bordeel in Gieterveen en in een grijs verleden over versierpogingen op de toen al glazen dansvloer in de discotheek van het aangrenzende Gasselte. Hier moet ik aan denken wanneer ik in de buurt van Gasselternijveen fiets en bedenk dat zelfs zes jaar later ik nog steeds terugkijk op een meer dan geslaagde avond in het Drentse dorp.

Door Piet van Dijken  

Psst, hier meer afleiding: