Piet van Dijken draaft door: gedoe bie de FC

Gedoe bie de FC. Foto: ANP

Wat een gedoe bie mien aigen FC. Er is al wekenlang van alles aan de hand, maar van de FC Groningen-directie is geen spoor te bekennen. Gudde lijkt zich vooral bezig te houden met het draaiboek van samen naar de Grote Markt 2025 en Fledderus is even een weekje aan het uitblazen geweest op Ameland, waar hij vast en zeker bier heeft gedronken met de vele Groningers die dagelijks het eiland bezoeken.

Wat is er toch met de directie van FC Groningen aan de hand? Het is een deel van de spelers versus de technische staf en andersom de technische staf versus de directie, waarbij van wederzijdse chemie nog maar weinig over is. Al tijden zijn de hierboven genoemden op elkaar uitgekeken. Daarbij verliest de club ook nog eens vijf keer op rij, waarvan drie matches in eigen stadion, en zelfs dan laat de directie amper van zich horen.

Ja, toen bekend werd gemaakt dat linksback Bjorn Meijer voor krap zes miljoen verkocht was aan Club Brugge. Dan gaan de borsten vooruit en komen de mannen even voor het voetlicht, maar wanneer blijkt dat het vlaggenschip alleen nog wedstrijden kan verliezen, kruipen de beleidsbepalers weer snel terug in hun veilige holletje.

Ik heb de strapatsen van Fledderus en Gudde nog maar eens geanalyseerd, eindigend met het wegsturen van teammanager en clubman Edwin Bolt en het verlengen van het contract met assistent-trainer Alfons Arts voor de duur van maar liefst drie jaar. Drie jaar! Waarom? Centrale verdediger Te Wierik heeft weer eens aangetoond dat je geen lange contracten moet afsluiten. Nu zitten we nog twee seizoenen opgescheept met een centrale verdediger die 90 minuten lang ballen breed en terug speelt.

Met geen woord reppen Gudde en Fledderus over het afscheid na 18 jaar trouwe dienst van Edwin Bolt, daarentegen is de technisch directeur lovend over Arts. Volgens hem kent Arts de club goed en heeft hij vanuit zijn achtergrond bij de FC veel affiniteit met hun opleiding. Lekker belangrijk. Buijs pleite, net als Poldervaart, Matthijs en Bolt. Arts mag blijven en ook hij staat pal achter hét gezamenlijke doel van de club: Samen in 2025 naar de Grote Markt! Momenteel lijkt het Damsterplein nog te ver weg.

Hoe staan de zaken rond het wel of niet aantrekken van Glenn Bijl ervoor? Er was toch sprake van dat de oud-Emmenspeler, die getransfereerd is naar Krylja Sovetos Samara, een club in de Russische competitie, wellicht aan Groningen zou worden verkocht, maar geruisloos verdwenen de geruchten in het ‘nooit meer iets over gehoord laatje’. Bijl was trouwens een hele goeie geweest voor de kwetsbare rechtsbackpositie. Met zijn mentaliteit had hij in deze zware tijden veel voor FC Groningen kunnen betekenen.

Bij navraag blijkt trouwens dat de verdediger zelf ook weinig zin had om naar Groningen te komen. Nog twee wedstrijden en het seizoen is klaar. Zes punten zijn er nog te verdienen voor de FC. Vanavond uit tegen FC Twente, dat ook het beste heeft gehad, maar er alles aan zal doen om als vierde te eindigen, en dan zondag thuis tegen SC Cambuur, bij wie het de laatste maanden ook maar niet wil vlotten. FC Groningen kan maximaal op 42 punten komen. Wanneer NEC en SC Heerenveen punten verspelen heeft de FC nog kans op de felbegeerde achtste plaats. We gaan het zien.

Voor mezelf is de wedstrijd tegen de Friezen vooral bijzonder omdat ik na een afwezigheid van ruim twee jaar weer op mijn vertrouwde plek op de perstribune plaats neem, en zodoende vooraf en in de rust een bakje kan doen bij Jannes Mulder en Joop Alt, de onmisbare gastheren in de perskamer. Kijk er naar uit. Mooi man!

Op de valreep krijg ik nog een positief bericht onder ogen. Adrie Poldervaart, de bevlogen assistent-trainer van FC Groningen, wordt de nieuwe trainer van De Graafschap. Eerder was Poldervaart al in beeld bij de club uit Doetinchem, maar werd toen door de leiding van de FC aan zijn contract gehouden. Na eerder al hoofdtrainer te zijn geweest bij Excelsior keert Adrie Poldervaart nu terug als eerst verantwoordelijke bij de Superboeren. Het is de Zuid-Hollander meer dan gegund.          

Psst, hier meer afleiding: