Piet van Dijken draaft door: geleuter en gemis

Beginnen maar met geleuter. Met een citaat. “Vrij recent heb ik gedroomd over een trainersduo voor FC Groningen. Ronald en Erwin Koeman.” Is getekend Hans Nijland, voormalig FC Groningen-directeur. Ik vermoed dat Nijland er volgaarne aan toe zou voegen dat dit dan tevens een goed moment zou zijn om zelf weer de touwtjes in hand te nemen bij de FC.

Maar godzijdank is Wouter Gudde hier nog lang niet klaar. De algemeen directeur wil immers eerst nog naar de Grote Markt! Een droom?  Natuurlijk niet. Nijland pakte zijn kans om zijn ‘droom’ even te melden in een interview, dat verder vooral ging over het persoonlijk langs brengen van zijn biografie.

Nijland laat nog wel weten dat de door zijn vrouw bedachte bezorgservice geen wanhoopsoffensief is, omdat er al meer dan 40.000 exemplaren zijn verkocht. Tsjonge, 40.000. Dat is wel heel veel. Net zoveel als van het boek ‘Chansons’ van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps, waarbij eerlijkheidshalve wel moet worden vermeld dat hun verkoop zonder bezorgservice is gedaan. Scheelt toch gauw een paar honderd boeken. Vooruit dan maar, nog een keer terug naar de door Nijland zelf zo gewenste droom. Het is een manier om makkelijk te scoren. Meer is het niet.

Nu al een groot gemis van dit pas gestarte jaar. Henk Cuperus, ruim 30 jaar cameraman bij Omroep Organisatie Groningen, is maandagochtend op 72-jarige leeftijd overleden. Op Facebook schreef ik er een stukje over waar veel mooie reacties op kwamen. Oud-collega Henja Dijksterhuis zette met drie woorden Henk neer zoals een ieder hem kent: Prachtige tijdloze man.

Henk was vanaf de beginjaren 90 mijn vaste cameraman bij het programma Herestraat Helemaal, de wandeling door de drukste winkelstraat van Stad, waarvan wij er maar liefst 600 maakten. Van die 600 heeft Henk er om en nabij de 500 vanaf de bakfiets gefilmd. De interactie tussen ons was vanaf de start meer dan oké. Bij elk interview met de gast van de week betrok ik Henk een aantal keren in het gesprek. “Henk, hoor je wat zij net zegt? Dat is toch nieuws man!”

Altijd weer een feest om op de maandagmiddag samen met hem door de Herestraat te gaan. Henk filmde wel door, zelfs op het moment dat hij vanwege een door de duwer te scherp genomen bocht bijkans uit de bakfiets flikkerde. Ik hoorde een lichte vloek en wat gekraak, desondanks bleef Henk gewoon doorfilmen en heeft de kijker weinig of niets meegekregen van de lichte ontsporing bij het Hoogstraatje.

Henk Cuperus in actie voor Herestraat Helemaal op zijn vertrouwde plek in de bakfiets.

Een onvergetelijk moment is ook het item op de oude ijsbaan in het Stadspark. Henk en ik waren daar voor een reportage van het NK schaatsen voor dames. Annemarie Thomas deed ook mee. Haar toenmalige vriend, lange afstandsschaatser Bart Veldkamp, had elders in Europa een wedstrijd. Toevalligerwijs zag ik in de kantine Annemarie Thomas die,  zittend voor de tv, keek naar de rit van vriend Bart.

Maak daar even een shot van Henk. Om het shot van bovenaf te kunnen filmen moest Henk wel op een tafel klimmen. Op het cruciale moment sodemieterde mijn favoriete cameraman van de tafel. Godzijdank niets gebroken, er miste slechts een stukje van de pas aangeschafte Betamax camera. Het door mij gewenste shot is met goed vinden van Thomas later nog wel gefilmd. Henk Cuperus. Ik ga hem missen. Een troost is dat wij samen zoveel hebben gefilmd, dat de herinneringen voor altijd bewaard zullen blijven.

Op de dag dat ik dit stukje tik lees ik dat de zoektocht naar de opvolger van Danny Buijs in volle gang is. William Pomp spreekt hier over twee topkandidaten. Kees van Wonderen van Go Ahead Eagles en Frank Wormuth van Heracles. Beide heren hebben hun club inmiddels laten weten op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Verder heeft Pomp het nog over Ronald en Erwin Koeman, wat hij aanmerkt als droom-duo, en er zijn nog twee outsiders, te weten Willem Weijs en de verreweg meest gewenste trainer onder de supporters, Dick Lukkien. Laatstgenoemde is ook voor mij de favoriet en wordt daarom in deze column toegevoegd aan het lijstje van topkandidaten.    

Psst, hier meer afleiding: