Piet van Dijken draaft door: gemiddeld

Met Ismaël bij FC Groningen. Alles goed mannen? Gemiddeld.

Hé Piet. Ouwe disckockey. Alles goed met je? Het is in de Euroborg of hoe dat stadion ook mag heten al net zo als in de States. Hé Piet. Old soldier. Alles goud mien jong? Voor ik antwoord kan geven is de Amerikaan met zijn Hollandse eega al weer door gelopen. De vraag naar mijn gezondheid is niet meer dan een formaliteit. Het interesseert de man geen bal hoe het met me gaat.

De dag daarna, voorafgaande aan tv opnames, is het van hetzelfde laken een pak. Hé Pietje, alles nog naar wens? En hoe gaat het met Ismaël? Een aantal weken later brengt Frits Spits me ongevraagd de oplossing voor dit dagelijkse geneuzel. De oud-diskjockey, beroemd geworden door zijn radioprogramma de Avondspits, zit aan tafel bij Jeroen Pauw om zijn boek te promoten dat hij schreef over zijn grote liefde Greetje, die drieënhalf jaar geleden overleed.

Ze kenden elkaar 56 jaar. Na de dood van Greetje begint voor Frits ook dagelijks het veelvuldig gevraag over hoe het toch met hem gaat. Natuurlijk gaat het niet goed met de recent gekozen beste radioman van het land, maar wat antwoord je dan het beste op die repeterende vraag? In deze voor hem zo moeilijke tijd las Frits in een interview met Marten Toonder, de geestelijk vader van Ollie B. Bommel en Tom Poes, dat hij in dergelijke situaties altijd het woord ‘gemiddeld’ gebruikte. Hoe gaat het met u heer Toonder?

Gemiddeld. En vervolgde de schrijver, dan was ik er vanaf. Mensen wisten niet goed wat zij met het antwoord aan moesten. Ze zeiden niets of iets van heel begrijpelijk en wensten me nog een fijne dag. De oplossing van het gevraag van al die zogenaamde nieuwsgierige mensen ligt dus in het antwoord gemiddeld. Dit weet Frits nu ook en ikzelf heb ook louter positieve ervaringen met het woord. O, dus gemiddeld. Beetje op en neer. Kabbelen. Snap wat je bedoelt.

Nou, nog een mooie dag. Het ga je goed. In stadion Euroborg werkt het ook altijd prima. Werkte moet ik eigenlijk zeggen, omdat het alweer even is geleden dat ik er was. Herinner me nog goed dat ik bij mijn laatste bezoek aan de Euroborg op de perstribune tussen Stefan Bleeker en Azing Griever zat en dat beide heren bij de begroeting aan me vroegen hoe het met me ging. Gemiddeld bleek ook bij deze mannen voldoende om niet verder te vragen.

Bleeker geeft live commentaar voor Radio Noord, Griever is de analyticus. Als doelman van FC Groningen en Heerenveen won hij twee keer de Tonny van Leeuwen-trofee als minst gepasseerde keeper. Ongevraagd roept Azing een aantal malen dat de FC vooruit moet blijven spelen en, erger nog, dat achteruit voetballen verboden dient te worden. Ik ben het helemaal met de collega eens. In de rust is koffie en zijn er, helaas niet altijd, broodjes. Van Joop van de perskamer krijgen we voor op de tribune nog vaak een mars of een snicker mee.

Met warme gevoelens beleef ik dan ook altijd deze toch veelal mooie zondagmiddagen. Voetbal op vrijdag en zaterdag vind ik nog steeds drie keer niks. Live voetbal kijken in het stadion naar de FC is voor mij op zondagmiddag half 3. Alles goed Piet? Met Ismaël ook? Gemiddeld antwoord ik beleefd, stap in de Volvo en rijd tevreden huiswaarts.

Door Piet van Dijken 

Psst, hier meer afleiding: