Piet van Dijken draaft door: George Baker

Biografie van George Baker. Auteur Rutger Vahl.

Bij de talkshow Op1 vraagt presentatrice Welmoed Sijtsma aan Hans Bouwens, wereldberoemd als George Baker, of hij na het succes met het uit 1969 stammende nummer ‘Little green bag’ nog meer hits heeft gehad? Hoe slecht kun je je als interviewer voorbereiden en hoe slecht is het van de eindredactie om deze papegaai het gesprek te laten doen?

Het antwoord hierop lijkt me overduidelijk. Héél slecht! Vijfenveertig hits, zegt Hans na haar stupide vraag, waaronder ook het lied ‘Paloma Blanca’ uit 1975. De plaat wordt een regelrechte wereldhit, dat een slordige 450 keer is gecoverd, onder meer door grootheden als Tom Jones en Eddy Murphy. George of Hans, hoe noem ik je, vraagt Sijtsma. Doe maar Hans.

Ik heb het gevoel dat deze dame geen enkel moment het besef heeft wie er tegenover haar zit. Hans Bouwens staat er op haar spiekbriefje, van wie het nummer Little green bag door de Amerikaanse filmregisseur Quentin Tarantino is gebruikt voor de trailer en de opening van de in 1992 uitgebrachte misdaadfilm ‘Reservoir Dogs’, met sterren als Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn, Steve Buscemi en Lawrence Tierney. Voorwaar geen kattenpis deze cast.

Het zal Welmoed Sijtsma allemaal worst zijn. Gedurende het interview kijkt zij op haar A viertje waar de vragen op staan die zij aan Hans dient te stellen. Luisteren doet ze amper, vraag twee is geweest, tijd voor numero drie. Tsjonge, welk een deceptie trekt aan ons kijkers voorbij. Hans, je gaat weer op tournee, je bent 76, kun je dit nog wel opbrengen?

Op zijn zo bekende no nonsens manier geeft Hans overal antwoord op. Hij steelt door zijn onbevangenheid, hoewel wij kijkers denken dat Sijtsma amper weet wie George Baker is, toch de show en is de held van het programma. De andere gasten aan tafel en zelfs mede-presentator Jort Kelder hangen aan zijn lippen. Ik vraag mij af waarom Kelder het interview niet doet.

Qua leeftijd komt hij sowieso een stuk dichter in de buurt van Hans Bouwens, scheelt 20 jaar, bij Sijtsma is dat 46. Wanneer Kelder sporadisch ook eens wat vraagt gaat het als zo vaak over geld. Bouwens heeft zo’n 600 nummers geschreven, waaronder dus die 45 hits, en daarom wil Jort Kelder weten hoeveel royalty’s hij nog jaarlijks op zijn welgevulde rekening krijgt gestort.

Gaat je geen bal aan, luidt het antwoord van de succesvolle zanger/componist. Maar weet dat ik er goed van kan leven. De beurt is daarna weer aan Sijtsma. Zij komt wederom met een diepzinnige vraag. Hans, ben jij er nooit eens flauw van om steeds maar weer diezelfde liedjes te zingen? Nee zegt Hans. Die liedjes hebben mij gebracht tot wat ik ben geworden.

Voordat ik in 1969 succes kreeg met Little green bag heb ik allerlei flutbaantjes gehad, waaronder anderhalf jaar bij de limonadefabriek RAAK. Dan kun jij je wel voorstellen hoe blij ik was dat ik daarna van mijn hobby mijn werk kon maken.

Op haar eerder gestelde vraag of hij nog zin heeft aan de toer door Nederland antwoordt Hans dat hij het vooral een feest vindt om weer met zijn vaste band op stap te gaan. Na afloop nazitten met een half flesje whisky om daarna helemaal kapot om een uurtje of 3 mijn bed in te rollen. Het gesprek is afgelopen en Kelder vertelt dat zij er morgen weer zijn. “Samen met die blonde”, waarop zij riposteert “en met die grijze duif.”

Door Piet van Dijken 

Psst, hier meer afleiding: