Piet van Dijken draaft door: grachtenconcert

Sebas Lekkerkerker belt. Ik ken Sebas niet, maar heb van oud-RTV Noord collega Jan van der Meide vernomen dat Sebas de vriend is van zijn dochter en vraagt of hij mij mag bellen voor een presentatie van het eerste grachtenconcert in de Big City. Sebas mag me bellen. Graag zelfs. De presentaties zijn de laatste twee jaar op één hand te tellen. Kom maar op met die microfoon!

Het blijkt hier te gaan om het Groninger Grachtenconcert, dat al voor twee jaar eerder was gepland, maar vanwege corona nu op zaterdag 16 april 2022 staat te gebeuren. De achterliggende gedachte achter het grachtenconcert is dat de organiserende studentenvereniging Vindicat het vijfjarige lustrumfeest hoe dan ook samen met de inwoners van Stad wil vieren. Voorwaar een loffelijk streven van de vereniging.

Het doel van het evenement is om Stadjer en student te verbinden, om hen op deze manier een onvergetelijke avond te bezorgen. Het motto is duidelijk: door én voor Groningers. Wanneer de eerste editie succesvol verloopt is de hoop dat het grachtenconcert kan uitgroeien tot een jaarlijks festijn. Het concert is gratis te bezoeken en zal plaatsvinden bij de Zuiderhaven rondom het water van de Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze.

Op het verzoek van Sebas of ik spreekstalmeester wil zijn hoef ik niet lang na te denken. Wel vraag ik tussen neus en lippen door of er ook een vergoeding is voor de man die het geheel aan elkaar gaat praten. Het grachtenconcert is een deel van een driedaags evenement dat onder de noemer ‘Stadsverband’ door Vindicat in samenwerking met de gemeente Groningen wordt georganiseerd. Dat het eerste grachtenconcert van start gaat met medewerking van uitsluitend artiesten van eigen bodem doet mijn Groningse hart goed.

Het programma ziet er prima uit. De aftrap met Inge van Calkar met eigen band is gelijk een knaller! Inge timmert al een tijd succesvol aan de weg. De Groningse popzangeres is zelfs genomineerd voor een heuse Buma Music in Media Award. Zij maakt kans op de prijs in de categorie Beste Sync (in Televisieseries, Trailers, Film, Videogames). Een sync is een samenvoeging (synchronisatie) van beeld en geluid. Een beter begin van het spektakel, dat zich afspeelt tussen 18 en 21 uur, kan het Groninger Grachtenconcert zich niet wensen.

Na Inge van Calkar is er een optreden van de dansgroep Ataxia, gevolgd door het hiphop-duo Wat Aans!, de in het Gronings rappende Rick Baptist en Teun Heuevel, beter bekend als FiezeRik en de Beunhaas. Recent hebben de rappende mannen nog een nummer opgenomen met de bekende zangeres Wia Buze uit Termunten, die na Wat Aans! het podium zal betreden om nieuw en oud werk ten gehore te brengen. Wia Buze is al jarenlang een begrip in Stad en Ommeland.

Haar nummer ‘De Roos’ staat steevast op plek twee achter het grote succes van legende Ede Staal met zijn vertolking van het lied ‘Het het nog nooit zo donker west’. Het eindschot van de avond is voor de enige échte Imca Marina. De gevierde zangeres, geboren in Zuidbroek, en tot ver buiten onze landsgrenzen bekend geworden met hits als ‘Bella Italia’, ‘Harlekino’ en het onovertroffen ‘Viva Espana’.

Met de tonen van een saxofonist wordt de avond afgesloten. Hopelijk met mooi weer zie ik volgaarne veel volk zaterdagavond vanaf 18 uur naar de sfeervolle Zuiderhaven in Stad komen. Een feestje als dit heeft elke Groninger hard nodig. Stadsverband Vindicat heeft er zin in. Komt goed uit. Ik ook.

Psst, hier meer afleiding: