Piet van Dijken draaft door: Grode Stad

Albumhoes gemaakt door wijlen Coen Bekink

Op zaterdag 10 mei 2008 sta ik met Grode Stad op nummer 1 in de Noord 19, toentertijd de wekelijkse hitparade op Radio Noord. De Groningse vertaling van Olaf Vos van het 30 jaar eerder uitgebrachte Big City van Tol Hansse sloeg in als een bom in Stad en Ommeland.

Collega Erik Hulsegge is de bedenker van dit festijn, ik mag de zanger zijn, vooral omdat ik niet kan zingen. Binnen een kwartier is de opname in Studio Boterdiep klaar en is de tijd rijp om achter sponsoren aan te gaan om de 20.000 bestelde cd’s te kunnen betalen. U leest het goed, 20.000, we hebben er overduidelijk vertrouwen in.

Wanneer het dan eindelijk zover is en maar liefst 13 bedrijven bereid zijn om elk 1000 euro te betalen kom ik op het lumineuze idee om na de wedstrijd FC Groningen-Ajax aan alle supporters een gratis cd uit te reiken. Prima plan hoor ik om me heen, vandaar dat in de loop van de week maar liefst 16.300 exemplaren verhuizen naar de catacomben van stadion Euroborg. De andere 3700 zijn inmiddels al verkocht en uitgedeeld. We spreken hier over 13 april 2008. Het stadion is tot de nok toe gevuld met Groningers en twee vakken met Amsterdammers.

Brand

Elk en een herinnert zich nog deze wedstrijd. Niet vanwege het resultaat of mooie doelpunten, maar vanwege de brand schuin achter een van de doelen dat een enorme paniek veroorzaakt. Het is wekenlang nog het gesprek van de dag. De cd’s zijn in zo’n geval natuurlijk maar bijzaak, ik weet het, maar toch ben ik blij dat ze veilig onderin het stadion liggen. De wedstrijd wordt gestaakt en de cd’s blijven waar ze liggen en wachten op een wedstrijd om uitgedeeld te worden.

Die kans komt drie weken later, op zondag 4 mei. FC Groningen heeft zich inmiddels geplaatst voor de play-offs en moet spelen tegen FC Utrecht. Wederom is de Euroborg volledig uitverkocht en het stadionvolk baant zich een weg in de stralende zon. Het wordt een onvergetelijke middag. De FC voetbalt geweldig en wint overtuigend met 3-1 van de mannen uit de Domstad, waarna voor mij het grote moment daar is.

Alles zat mee

Samen met een grote groep vrienden en vrijwilligers is de missie duidelijk: zoveel mogelijk cd’s weggeven aan het glunderende legioen dat nog aan het nagenieten is van het resultaat en met blije gezichten de cd meeneemt naar huis. Wanneer ik dan eindelijk zelf ook huiswaarts keer kom ik op de trappen van de Euroborg slechts sporadisch een cd tegen die is achtergelaten.

Dan besef ik dat echt alles heeft meegezeten op deze zondag. Het weer, de wedstrijd en de volle winst. Met regen en kansloos verlies, dan hadden misschien wel de helft van de 16.300 uitgedeelde cd’s in het Winschoterdiep gelegen. Maar zo is het gelukkig niet gegaan en zes dagen later staat Grode Stad op 1, boven Wia Buze, Lucas & Gea, Nick en Simon en Marco Borsato.

Nooit weer

Tegen iedereen die er om vraagt heb ik tot aan de dag van vandaag gezegd dat ze Grode Stad het beste maar 1 keer kunnen draaien, en daarna op te bergen om te bewaren als een heus collectors item. Tenslotte heb ik aan mijn naaste omgeving moeten beloven om nooit weer in het openbaar te zingen, laat staan een cd op te nemen.

Door Piet van Dijken