Piet van Dijken draaft door: Groningen en Texel

Dikkedakken Bij Jef in Den Hoorn op Texel

Het zit er weer op. Morgen naar huis. Twee weken Texel. Twee weken de door mijzelf jaren geleden in het leven geroepen rubriek ‘Texel op z’n best’ schrijven. Het was een feest om het te doen, net zo mooi als het verblijf op dit wonderschone eiland.

Wel veel regen en wind gehad. Veel teveel regen en wind. Nooit eerder zulk slecht weer gehad. Maar verder was het goed. Met gekleurde schoenen op het strand, bitterballen en Skuumkoppe bij Paal 9, zigzaggend per fiets over het eiland en langs het Wad en dikkedakken Bij Jef in Den Hoorn. Het hoort allemaal bij het genieten en de ongein van Texel.

De Texelse Courant krijgt lucht van mijn dagelijkse stukje plus bijpassende foto en schrijft er in de persoon van hoofdredacteur en mede-eigenaar Job Schepers onder meer dit over: Een Texelaar denkt waarschijnlijk: “Wie?” Een Groninger denkt waarschijnlijk: “Mooi Man!” Bijzonder om te weten is dat negentig procent van alle eilandbewoners abonnee is van zijn krant, die op dinsdag en vrijdag verschijnt.

Het zijn op Texel zit er voorlopig dus weer op. Den Burg wordt weer de Big City, het strand weer de Grote Markt. Van de Herenstraat in Den Hoorn terug naar mijn eigen Herestraat. Vaste lezeres Hanny Tromp vraagt me in een reactie of ik wellicht ooit nog een Herenstaat Helemaal op Texel ga maken?  Het zou zomaar eens kunnen gebeuren. En dat dan TV Noord Holland het filmt en uitzendt.

De zon is deze veertien dagen veel te weinig in beeld geweest, waardoor de vaste ligstoel, die bij het huisje hoort, dan ook minimaal is gebruikt, maar hier staat wel weer tegenover dat de bij sterrenrestaurant Bij Jef genuttigde Waddenzeekokkels en het mooiste van het Texels lam van topkwaliteit zijn, om nog maar te zwijgen over de op de huid gebakken zeebaars met zeewier en venkel.

Ja mensen, u leest het, ondanks de regen is het best goed toeven op het grootste Waddeneiland. Het zit er dus weer op. Het eiland wordt weer Stad. Donderdag aanschuiven als tafelheer bij Noord Vandaag is ook altijd plezierig, om daarna op zaterdagmiddag om 12 uur de Mannenwinkel in de Zwanestraat te mogen openen. Marianne Kleine Staarman zit met haar Mannenwinkel bijna 25 jaar in de Guldenstraat en verkast nu naar de Zwanestraat 14.

Haar motto blijft gelukkig wel hetzelfde: Als het ‘onder’ goed moet zitten! Mijn favoriet blijft trouwens de Hugo Boss boxer. Zal hem zeker ook dragen bij de presentatie. Vroeger was het DIM en Björn Borg, nu Hugo Boss. Het kan verkeren. De opening wordt een feest, reken maar van yes! Even dus weer exit Texel. Tegen de wind in fietsen bij windkracht 8 is en blijft een belevenis. Heb het gisteren nog gedaan op weg naar Paal 15. ‘Texel op z’n best’ nog één keer schrijven en daarna weer een jaartje in de wachtkamer. Kroketten van Peek op donker Waddenbrood en de burger met de lekkerste friet van het eiland bij Paal 9, ik ga het missen, maar toch, er is maar één Big City, en daar ga ik naar terug.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: