Piet van Dijken draaft door: Grote Markt

Huldiging op de Grote Markt vanwege de promotie van FC Groningen op 28 mei 2000

Wouter Gudde en Mark-Jan Fledderus, te weten de algemeen- en technisch directeur van FC Groningen, hebben hun contracten met twee seizoenen verlengd, waardoor beide heren tot midden 2026 in de gelegenheid zijn om ergens op een mooie dag in mei met de selectie van de FC op het bordes van de Grote Markt te mogen staan om zich te laten toejuichen door het massaal aanwezige legioen. Want dat is, zoals bijkans de ganse natie weet, toch het uiteindelijke doel. Samen naar de Grote Markt!

De mooiste huldiging ooit was op zondagmiddag 28 mei 2000. FC Groningen had eerder op de middag in en tegen Emmen met 1-0 gewonnen, doelpunt van Magnus Johansson, en promoveerde naar de eredivisie, na twee seizoenen in de eerste divisie te hebben gebivakkeerd. Bij terugkomst in Stad regende het pijpenstelen, desondanks stonden er 10.000 kletsnatte fans op de Grote Mark te juichen. Het was prachtig! Als presentator was ik na afloop mijn stem kwijt, maar dit had ik er graag voor over, want een dergelijk feest als op die zondagmiddag in mei heb ik nooit meer meegemaakt.

Helaas zit dit er nu niet in. Het blijft in de play-offs bij één uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Om een uur of vijf in de middag kom ik erachter dat ik de wedstrijd eigenlijk best wil zien en ga daarom via Ziggo proberen om de match in stadion Galgenwaard van hen te kopen. Kost maar 8 euro. Maar hoe werkt het? Ik heb geen FOX, sorry ESPN, omdat ik geen tweede Jan Boskamp wil zijn. Jan ligt om twee in de nacht nog wedstrijden te kijken uit de competitie van de Verenigde Emiraten.

Derhalve moet ik op zoek naar mijn klantnummer en mijn gebruikersnaam, wat bij nader inzien mijn e-mailadres blijkt te zijn, en naar mijn laatst gekozen wachtwoord, dat ik toentertijd heb opgeslagen in mijn telefoon, maar dat zowel in combinatie met mijn klantnummer als ook met mijn gebruikersnaam niet meer klopt. Een half uur later, het is inmiddels half 6 en de wedstrijd begint om kwart voor 7, neem ik het besluit om dan maar een nieuw wachtwoord aan te vragen. Ook dit neemt geruime tijd in beslag, maar na zes ontvangen mails van Ziggo wordt mijn net bedachte wachtwoord dan uiteindelijk toch geaccepteerd en kan ik beide wedstrijden van de play-offs van woensdag bestellen.

Het betreft hier een dagkaart, dus na FC Utrecht-FC Groningen kan ik ook Feyenoord-Sparta bekijken. Feyenoord en FC Utrecht trekken aan het langste eind en mogen gaan uitmaken wie volgend seizoen Europees voetbal speelt. De FC had niet hoeven te verliezen van Utrecht. Twee honderd procent kansen gemist hoor ik na afloop van spelers en trainer. Honderd procent kans en dat dan ook nog twee keer. Wanneer je het goed bekijkt mag een honderd procent kans dus niet gemist worden, en al helemaal niet door voetballers die elke dag met een bal in de weer zijn. Mag niet, maar kan dus wel! Zelfs twee keer in een wedstrijd!

Doodzonde dat de finale tegen Feyenoord derhalve aan de neus van de Groningers voorbij gaat. Ik had het nog moeten zien wie van de twee de sterkste is. Denk dat Groningen een serieuze kans had om de Rotterdammers te verslaan. Het blijft koffiedik kijken, ik weet het, en dat het niet gaat gebeuren weet ik ook, maar het blijft jammer dat tenminste niet één van de twee honderd procent kansen is benut. Dan was het verlengen geworden en wellicht daarna nog strafschoppen? De realiteit is echter dat FC Utrecht mag gaan proberen om de meerdere van Feyenoord te zijn, en dat de mannen van FC Groningen op vakantie gaan. Kijk uit naar volgend seizoen en hoop dat ditzelfde ook voor Arjen Robben geldt.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: