Piet van Dijken draaft door: Hang on to the blues

Het boek met de titel ‘Somebody will know someday’ heeft de derde druk gehaald. Herinneringen zijn het aan de Drentse bluesband Cuby & the Blizzards. De auteur is Koert Broersma. In deze derde druk is een zogeheten bonus interview opgenomen met voetbalanalist en muzieklefhebber Johan Derksen. De titel van het boek is een verwijzing naar een prachtige nummer van het album ‘Groeten  uit Grollo’. The blues still going strong. Never get out of these blues alive. Of, zoals Harry Muskee het zelf het liefst verwoordde: “Hang on to the blues”.

Harry Muskee en de blues. Onlosmakelijk zijn de twee voor altijd met  elkaar verbonden. Somebody will know someday is hiervan het ultieme bewijs. Zes minuten en 54 seconden duurt het door Muskee gezongen lied. Het ademt de blues zoals het lang geleden is ontstaan. De schrijver heeft dan ook voor de juiste titel van het boek gekozen.

De biografie van Cuby & the Blizzards is verdeeld in twee tijdvakken. Die van 1964 tot 1999 met als kop een alleszeggende uitspraak van Cuby zelf: “Blues is een soort onkruid dat tussen de stenen door blijft groeien.” En dan is er de periode van 2000 tot 2021, samengevat als de jaren van waardering en erkenning. Harry Muskee heeft helaas lang niet alles van die laatste periode meegemaakt. Hij overleed op 26 september 2011. Muskee werd 70 jaar.

Zijn laatste optreden was, hoe kan het ook anders, tijdens het ‘Groeten uit Grolloo’ festival op 11 juni 2011, een dag na zijn zeventigste verjaardag. Cuby & the Blizzards treden die dag zelfs twee keer op en het laatste nummer dat op die avond ten gehore wordt gebracht is het meest bekende en tevens ook hoogst scorende ‘Window of my eyes’.

Naast Johan Derksen is er in het boek ook ruimte gemaakt voor interviews met zanger Boudewijn de Groot, die zegt dat Harry Muskee hem enorm heeft gestimuleerd, en met gitarist Jan Akkerman, die beweert dat gitarist Eelco Gelling meer te vertellen heeft dan alle Claptons bij elkaar. Dat kan deze fameuze gitarist van The Blizzards wel mooi op zijn curriculum vitae bijschrijven.

Volgens Johan Derksen was C+B een cultband waar je héél graag bij wilde horen. Net als aan tafel bij Veronica Inside neemt Derksen ook in dit interview geen blad voor de mond. Hij heeft het onder meer over de grillen van de blueszanger. Johan Derksen: “Harry bepaalde alles bij de band. Daarnaast was hij ook nog eens ontzettend eigenwijs. Dat wij allen hem graag mochten blijft onverlet, maar hij was vaak ook erg lastig. Zijn reacties waren dan vreemd en onvoorspelbaar.”

Resumerend kom ik tot de conclusie dat scribent Koert Broersma trots mag zijn op zijn boek over de beste bluesband van Nederland, dat terecht  in 2017 de publieksprijs van de Drentse Historische Vereniging won. Als adept van de blues en natuurlijk van Cuby & the Blizzards moet je Somebody will know someday zeker lezen! Een compliment ook voor uitgeverij Van Gorcum voor dit fraai gestileerde boekwerk. De derde druk beschikt zelfs over een hard kaft.

Door Piet van Dijken       

Psst, hier meer afleiding: