Piet van Dijken draaft door: Henk de Jong

Piet en Henk

“Henkie Henkie Henkie de Jong” scanderen de fans van SC Cambuur vrijdagavond na de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Helmond Sport, waardoor de Friezen volgend seizoen in de eredivisie te bewonderen zijn. Niet meer dan gerechtigheid na de vroege uitsluiting van het vorige seizoen, toen Cambuur ook al een straatlengte voorstond, maar van de KNVB geen toestemming kreeg om te promoveren naar de hoogste divisie.

Op het onder-shirt van Cambuurspeler Issa Kallon prijkt vrijdagavond dan ook het alleszeggende woord Justice. Trainer Henk de Jong belooft vanaf een afdakje aan de massaal toegestroomde supporters dat er op korte termijn nog een feestje te vieren is. “Want wij willen ook kampioen worden.” Dit gaat lukken met een puntje of tien voorsprong  op nummer twee De Graafschap met nog vier wedstrijden te gaan.

Honderd goals in 34 matches voor de mannen uit Leeuwarden. Spits Robert Mühren is alleen al goed voor 34 treffers, waaronder elf benutte penalty’s. Henk de Jong staat er pontificaal boven dit stukje, wat inhoudt dat het vooral dient te gaan over de coach, de man met de hoge gunfactor, die immer zorg draagt voor spektakel en resultaat. Assistent is Henk geweest bij Heracles, Heerenveen, Groningen en Cambuur, waarna de successen als hoofdtrainer zich opvolgden bij De Graafschap en SC Cambuur. Als amateurtrainer was Henk de Jong werkzaam bij Drachtster Boys, Sneek en Harkemase Boys.

Een paar jaar geleden was de trainer er even klaar mee. Hij wilde wel een tijdje wat anders doen. Het werd accountmanager bij FC Groningen, waar hij eerder assistent-trainer was geweest in de jaren van Ron Jans. Hans Nijland hield de zaak zeker op dit onderdeel goed in de gaten en hij zag wel wat in De Jong als verkoper van stoelen, reclameborden en skyboxen. Als geen ander heeft Henk de Jong immers de gunfactor. De Fries verkoopt dan ook naar behoren, maar na vijf maanden meldt De Graafschap zich dat, vanwege tegenvallende resultaten, een nieuwe hoofdtrainer zoekt en zijn zinnen heeft gezet op Henk de Jong.

De Graafschap uit Doetinchem, een club die zo goed past bij het type trainer dat hij is. Echter, bij FC Groningen heeft Henk voor een jaar getekend, vandaar dat Nijland moeilijk doet wanneer hem de belangstelling van de Superboeren ter ore komt. Hij wordt zelfs een beetje opstandig. Henk de Jong begrijpt dit wel. Hij heeft immers zijn ja-woord aan Nijland gegeven, maar toen de Graafschap langs kwam kon hij niet anders. “Ik ben zelf een Superboer”, zegt De Jong in een aflevering van Herestraat Helemaal op 14 juni 2017.

Wanneer Nijland beseft dat hij de overstap niet kan tegenhouden komt de directeur nog wel met een afkoopsom op de proppen. Een afkoopsom voor een accountmanager, die een rentree wil maken in het betaalde voetbal en een aanbieding krijgt van één van zijn favoriete clubs. Echt ongelooflijk! Nijland wil ter compensatie een zeker bedrag van de mensen uit de Achterhoek, zo niet dan houdt hij de werknemer aan zijn contract. Het loopt gelukkig voor Henk de Jong met een sisser af, maar even spannend is het zeker.

Met SC Cambuur is Henk de Jong nu definitief gepromoveerd naar de eredivisie en heeft hij met dit resultaat ervoor gezorgd dat er volgend seizoen mooi vier clubs uit het noorden van het land op het hoogste front actief zijn. Dit belooft veel en ik verheug me nu al op de derby’s. Maar eerst wordt Henk de Jong met zijn Cambuur nog even kampioen van de eerste divisie. De laatste woorden van de trainer vrijdagavond bij het feestje buiten het stadion waren veelzeggend. “En nu allemaal wegwezen mensen. Gezellig thuis bier drinken op het succes.”

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: