Piet van Dijken draaft door: Henk en Sukiyaki

Opeens was daar zomaar Sukiyaki. Een tijdloze oersentimentele Japanse hitsong. Zo heeft Henk het tenminste geformuleerd als toelichting op één van de acht muziekkeuzes die gedraaid worden op zijn eigen herdenkingsbijeenkomst. ‘De zanger zingt dat hij opkijkt naar de sterrenhemel, om zo zijn tranen binnen te houden, terwijl hij mijmert over het verleden’.

Het lied Sukiyaki van de in Japan mateloos populaire zanger Kyu Sakamoto had ik niet direct gekoppeld aan de muziekkeuze van Henk. Bob Dylan met Mother of muses, Gratefuf Dead met zijn all-time favorite Ripple, en Eric Clapton als besluit met Let it grow, kijk dat is echt de muziek die past bij Henk, maar Sukiyaki, die in een grijs verleden ook nog werd gezongen door onze eigen Blue Diamonds, ik kon het even niet rijmen, totdat echtgenote Tity hier uitleg over had gegeven. “De song Sukiyaki laat in alles de andere kant van Henk zien. Die van het sentimentele. Want die kant had hij ook.” Had hij ook sprak Tity. Had, want Henk is niet meer.

Henk is Henk Binnendijk, twintig jaar mijn collega bij RTV Noord. Op woensdag 28 oktober overleed Henk op 67-jarige leeftijd, zaterdag 31 oktober was de crematie en op donderdag 5 november de herdenkingsbijeenkomst. Er werd mooi gesproken door zijn oud-collega en goede vriendin Cunera van Selm, door Mischa van den Berg, hoofdredacteur RTV Noord, door oud-directeur/hoofdredacteur Roel Dijkhuis van RTV Noord, die onder meer zei dat Henk in zijn tijd de beste journalist van Groningen was, en door Henk Pijlman, die zijn hechte vriendschap met Henk in fraaie bewoordingen neerzette. Het was goed om oud-collega’s als Ellen Bourgonje, Jurgen van den Berg, Maarten Beurskens, Joop Tap en Erik Hulsegge weer te zien en te spreken.

Gememoreerd werd ook aan de fles wijn, die Henk aan een twintigtal mensen had geschonken, met daarbij de boodschap dat de fles met de Californische rode wijn van de Zinfandel druif, pas na zijn overlijden mocht worden geopend, om daarna te toasten op zijn leven. Frappant vind ik dat op de fles staat geschreven 1000 Stories, wat ik ogenblikkelijk associeerde met de minstens duizend verhalen die de lange journalistieke carrière van Henk Binnendijk vertellen. Samen met Cunera fiets ik terug. We praten over Henk. Over wie anders.

Door Piet van Dijken    

Psst, hier meer afleiding: