Piet van Dijken draaft door: Heracles

Wie verliest er nu van Heracles? Een geboren Fries, die al decennia lang in de Big City woont, stelt mij deze vraag, een dag na de niet verwachte nederlaag van FC Groningen tegen de ploeg uit Almelo. Jullie riposteer ik, de man is ook nog eens fervent supporter van SC Heerenveen, en wij dus. Hoe dit kan wil hij nog weten. Ik haal al mijn superlatieven uit de kast. Van voetbal is voetbal, dus iedereen kan van iedereen winnen tot aan de bal is rond en elf tegen elf. Verliezen van Heracles. Is dat erg? Nadat de Fries is doorgelopen vraag ik mij dit nogmaals af. Toch wel denk ik, helemaal na de mooie eerste seizoenshelft van de FC.

Ik probeer me een aantal namen voor de geest te halen van de club uit de stad van Herman Finkers, waartegen wij dus hebben verloren. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik niet verder kom dan Breukers, Vloet en Van der Water. En niet te vergeten natuurlijk Burgzorg, vooral vanwege zijn interview over altijd te laat komen, om daarna door analyticus Gertjan Verbeek te worden afgeschilderd als een heuse koekenbakker. Is het daarom nog erger om van Heracles te verliezen? Omdat ik maar vier namen uit de selectie kan opschrijven? O ja, de trainer ken ik ook. Is een Duitser. Frank Wormuth heet hij. Wel een leuke man, en zeker een goede trainer. Maar dit gegeven is toch geen reden om van Heracles te verliezen?

Toch nog met een kater richting Kerst lees ik in het Dagblad. Vind ik niet. Daarvoor heeft de FC in de meeste matches te goed gepresteerd. Trouwens, een dag eerder lees ik in dezelfde krant dat na de thuisnederlaag van FC Emmen tegen FC Utrecht alarmfase 1 is aangebroken. Dit klinkt vrij heftig, maar is te voorbarig, helemaal wanneer de trainer Dick Lukkien heet. Hij krijgt de boel in 2021 bij FC Emmen weer op de rit, zeker weten. Alarmfase 1, wat ook een titel! Ben reuze benieuwd wat alarmfase 2 dan betekent?

Terug naar Heracles. Hoe erg is het voor een club als FC Groningen om van Heracles te verliezen? In de betere seizoenen van SC Heerenveen kon je tenminste nog als excuus aanvoeren dat de Friezen ook van Heracles hadden verloren, maar heden ten dage schoppen zij geen deuk meer in een pakje boter, dus slaat dit ook geen hout. Of is het misschien zo dat wij het elftal van Heracles een tikje onderschatten, en is het zodoende niet zo raar dat je als FC Groningen, zeker zonder het legioen, thuis tegen Almelo het onderspit moet delven? Wellicht ligt hier wel de oorzaak van het verlies? Onderschatting van de tegenstander.

Trouwens nog een dingetje. Nooit je enige échte spits wisselen bij een 0-0 stand. De wissel van Strand Larsen is hiervan het ultieme voorbeeld. De Noor zit amper op de bank of Heracles scoort. In dezelfde minuut als de wissel. Kan en mag niet. Strand Larsen had nog een kwartier de tijd gehad om één of twee goals te maken. Nu zat hij zich aan de kant te verbijten.

De slotconclusie van deze column. Is het erg om van Heracles te verliezen? Niet erg, maar in de meeste gevallen niet nodig. Normaliter hadden wij, zeker gezien de stand en de prestaties voorafgaande aan het duel, moeten winnen van Heracles. Lees wat hierboven staat geschreven en kom, net als uw stukjesschrijver, tot de conclusie dat verliezen van Heracles best wel tot de mogelijkheden behoort. Fijne Kerstdagen.

Door Piet van Dijken     

Psst, hier meer afleiding: