Piet van Dijken draaft door: het is genoeg geweest

We zijn ervan af! Na 17 keer Henry Schut en 91 keer René van der Gijp is het klaar. De Olympische Spelen in Tokyo zijn geschiedenis. Een immense opluchting overvalt me op die laatste zondagavond. De Oranjezomer aflevering 91. Dit gedeeld door 7 is op de kop af 13 uitzendingen per week. De eerste vier weken kregen wij het programma twee keer per dag voorgeschoteld, later overgaand naar één maal. Maar we zijn ervan af.

Van Henry Schut, die geilt op elk moment dat hij wordt herkend. Moment. Herkend. Verrek, dat rijmt nog ook. Tsjonge, wat is die Schut een saaie pief! Ik moet hem wel nageven dat hij zich nooit verspreekt. Wellicht maakt dit de man nog saaier. “Bij Albert Heijn word ik regelmatig aangesproken.” Recent las ik dit in een interview met hem. En ook dat hij een sixpack heeft.

Heeft hiermee zelfs de cover van ‘Men’s Health’ gehaald. Krachtpatser Henry Schut met godenlijf staat eronder geschreven. Om jaloers op te worden. Dag Henry, het ga je goed. Dat je maar vaak boodschappen mag blijven doen en dank voor 17 keer Studio Tokyo. De NOS is vast en zeker hartstikke trots op je. Naadloos over naar SBS6, één van de vele speeltjes van John de Mol.

Naar De Oranjezomer, het programma over sport en over nog veel meer met elke avond aan tafel een man die te vaak op vreselijk irritante wijze om zichzelf moet lachen en een abonnement heeft op uitspraken als ‘die kleine van mij’ en ‘hoe je het ook wendt of keert’. Om mesjokke van te worden. ‘Die kleine van mij’ is zo langzamerhand de 20 gepasseerd en wat er in al die weken wel of niet allemaal gewend en gekeerd dient te worden blijft voor de kijker een raadsel, net zoals het ook een raadsel blijft wat de meerwaarde is van het telkens maar weer verkleinen van woorden?

Vrouwtjes, balletjes, doeltjes, voetjes, de man blijft maar doorgaan. Nu is het niet zo dat René van der Gijp alleen maar irriteert. Af en toe is hij zelfs briljant en is zijn gevoel voor humor geweldig. Van het een op het andere moment trekt Van der Gijp met een opmerking alle aandacht naar zich toe en is de lach hoe dan ook royaal aanwezig. Maar 7 weken elke dag een vooral om zichzelf lachende René van der Gijp is teveel van het goede, helemaal als daar ook nog eens bijkomt dat vanuit het niets spontaan een vrouwelijke gast alle aandacht naar zich toetrekt.

Het is de geblesseerde handbalster Estavana Polman, de vriendin van oud-voetballer en analyticus Rafael van der Vaart. De dame blijkt net als haar vriend niet op haar mondje te zijn gevallen en is een meer dan welkome gast aan tafel van De Oranjezomer. Johan Derksen is zelfs zo van haar onder de indruk dat hij Estavana al gekscherend ‘de nieuwe Johan Derksen’ noemt. Hoe meer deze dame zich gaat roeren, hoe stiller en chagrijniger Van der Gijp wordt.

Het draait even niet om hem en hier kan hij zo te zien niet zo goed mee omgaan. Terwijl elk en een zich verkneutert om de mening van Polman, kijkt de oud-voetballer ietwat treurig voor zich uit. Dag René, het ga je goed. Geniet van je weekje vakantie en kom gelouterd terug aan de tafel van Veronica Inside. Dank voor je 91 keer De Oranjezomer. John de Mol zal tevreden over je zijn. Tot maandag.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: