Piet van Dijken draaft door: Jan Mulder

Jan Mulder loopt als een rode draad door mijn carrière. Wanneer ik Jan bel en vraag of hij mijn gast wil zijn komt hij. Op de dag dat Martin Bril dood ging, 22 april 2009, moest Jan opdraven in het programma De Wereld Draait Door. Het programma werd elke avond tussen 19 en 20 uur live uitgezonden vanuit Amsterdam.

Op dezelfde avond werd Mulder om 21 uur verwacht in eetcafé ’t Zwarte Schaap in Groningen, waar hij samen met toenmalig museumdirecteur Kees van Twist door mij zou worden geïnterviewd. Daarnaast ging Driek van Wissen gedichten voorlezen van Martin Bril. Eigenlijk had ik Jan Mulder al afgeschreven, maar hij wilde hoe dan ook bij ons aanschuiven. Begin jij alvast maar met Kees en Driek, dan houd ik je op de hoogte waar ik ben. En zo kreeg ik in het begin van het gesprek telkens een sms waar Jan op dat moment reed. Zit nu bij Drachten, ben in Leek en zo ging dat maar door tot hij uiteindelijk het Schuitendiep bereikte.

Mulder vond het zelf niet meer dan normaal. Hij had met mij afgesproken, dan hoor je er ook te zijn. Al met al werd het een topavond met mooie gesprekken. Kees en Jan waren in vorm, Driek droeg op zijn geheel eigen wijze de poëzie van Martin voor. Ik kijk er met een fijn gevoel op terug. Hetzelfde geldt voor aflevering 400 van het interviewprogramma Herestraat Helemaal.

Ik had bedacht dat Jan Mulder in de jubileumeditie maar mijn gast moest zijn. Natuurlijk ging Jan akkoord, maar op de avond voor de opnames zat hij nog wel als analyticus in een voetbalprogramma voor de Belgische tv in Brussel. Maar ook deze keer was Jan op tijd. In de ochtend vertrokken uit de Belgische hoofdstad, om 15 uur paraat in de Herestraat. Grote klasse!

Mooi was ook dat Jan zei dat hij erbij wilde zijn, omdat hij het een eer vond om in deze toch bijzondere Herestraat gast te mogen zijn. Na de opnames is er koffie met taart op het terras van Der Witz, daarna moet Jan snel terug naar Nieuwolda. Veel langer geleden is dezelfde Jan Mulder te gast in mijn honderdste en laatste praatshow Dijkdoorbraak, die ik gedurende een aantal jaren maakte in Groninger etablissementen. Niet voor tv, niet voor radio, maar voor mensen die de moeite namen om wekelijks naar het café te komen. Van de 100 afleveringen heb ik er 50 in het Newscafé gemaakt.

De start lag bij café Heeren Twist, hoekje Gelkingestraat en Carolieweg, daar waar nu brasserie Groen zetelt. De laatste Dijkdoorbraak met Mulder was in de kelder van het Newscafé voor 250 mensen. Af en toe was het met één gast, vaker met twee. De combinatie van twee gasten maakte het vooral leuk. Ik herinner me nog cabaretier Bert Visscher en poffertjesbakker Trijnko Nijboer. Twee heel verschillende personen, maar juist daardoor onderhoudend en vooral onvoorspelbaar. Trijnko met zijn ietwat droge vileine humor, daarnaast Bert zoals iedereen hem kent. Het was een van de leukste avonden van een lange serie.

Mooi was ook dat elke gast voor niets kwam. Zelfs Emile Ratelband, die toentertijd toch erg hot was. Eigenaar Marcel Schlaman van het Newscafé kon het amper geloven. Ratelband voor gees naar de Big City? Twee weken later belde Marcel mij op. Hij had een rekening ontvangen van Emile Ratelband. Van maar liefst 500 gulden. Benzinekosten stond er geschreven. Voor het op en neer rijden van Arnhem naar Groningen in een Bentley. De auto van Ratelband reed 1 op 3, dus dat bedrag van 500 gulden klopte wel.

Marcel kon het wel waarderen en maakte met een grote grijns op zijn gezicht het bedrag over. De avond kon desondanks makkelijk uit, het was immers stampvol geweest. De mensen stonden de deur uit. En o ja, Ellen ten Damme wilde volgaarne haar retourtreinkaartje Amsterdam-Groningen vergoed hebben. Maar verder is er nooit geld voor de gasten betaald. Terug naar Jan Mulder en de laatste Dijkdoorbraak. Het was een prima besluit van een lange reeks gesprekken in de Groninger horeca. Bij het afscheid zei Jan dat ik hem altijd mocht bellen als ik hem ergens voor nodig had. Jij bent een sieraad voor de stad, waar ik volgaarne voor naar

Psst, hier meer afleiding: