Piet van Dijken draaft door: Jan van Dijk

Links: trainer Jan van Dijk op het bordes van het stadhuis. Promotie naar de eredivisie. 28 mei 2000. Rechts: de spreekstalmeester was na de huldiging zijn stem kwijt.

Jan van Dijk wordt 10 december 65 jaar. Met 537 gespeelde wedstrijden is hij de terechte Mister FC Groningen. Jan begint zijn carrière bij SV Schalkhaar, een dorp vlakbij Deventer. Net als Go Ahead heeft ook FC Groningen een jeugdinternaat. Verrassend kiest Jan in 1973 niet voor de club aan de Vetkampstraat in Deventer, maar voor het internaat aan de Queridolaan in Groningen.

Het internaat wordt geleid door Henk Wessels, waar Jan van Dijk onder meer Henk Veldmate, Jack van Loon en Henk Bink aantreft, net als hij jongens uit Deventer. Henk Wessels is een gouden man en wordt door de jongens liefkozend papa genoemd. Voetballers van het type Jan van Dijk zijn zeldzaam. Stofzuigers worden ze genoemd. Naast Van Dijk had je toentertijd Jan Wouters, Willy van de Kerkhof en Maarten de Jong.

Al op jonge leeftijd neemt Jan van Dijk zijn elftal op sleeptouw. Hij debuteert in het seizoen 75/76 in de hoofdmacht van de FC. Tegen FC Vlaardingen. Groningen wint met 1-0. Jan hoeft niet aardig gevonden te worden. Ook niet door zijn ploeggenoten. Wanneer iemand in de wedstrijd verzaakt, schopt Van Dijk hem de volgende dag op de training hoogst persoonlijk voor de schenen. Dat helpt, in de daaropvolgende partij is desbetreffende speler weer zo scherp als een mes.

Onvergetelijk zijn de Europa Cupwedstrijden tegen Atletico Madrid en Inter Milan. Jan van Dijk scoort tegen de Spanjaarden en gaat samen met Wally Waalderbos voorop in de strijd. Tegen Sparta speelt Jan in het Oosterpark zijn vijfhonderdste wedstrijd voor FC Groningen. De FC wint de match tegen de Rotterdammers met 4-0. De jubilaris tekent voor de 3-0, een prachtig afstandsschot in de kruising. De vreugde bij de supporters in het volle Oosterpark is groot.

Van Dijk is en blijft populair en een ieder gunt hem zijn vreugdemoment. Trainer Hans Westerhof is zelfs zo blij voor zijn aanvoerder dat hij het veld inloopt om het feestje mee te maken. De scheidsrechter toont begrip en leidt Westerhof met zachte hand terug naar de bank. Van voetballer wordt Jan van Dijk trainer van FC Groningen. Zijn voorbeeld als coach is Han Berger. Jan vindt Berger de beste trainer die hij in zijn lange carrière als voetballer heeft meegemaakt.

Op zondagmiddag 28 mei 2000 sta ik als spreekstalmeester naast Jan van Dijk op het bordes van het stadhuis. In de stromende regen beneden ons op de Grote Markt zien wij 10.000 uitzinnige supporters. FC Groningen is onder leiding van Jan van Dijk gepromoveerd naar de eredivisie. In en tegen Emmen is die middag met 1-0 gewonnen middels een doelpunt van de Zweed Magnus Johansson. Gekleed in een lange groen-witte regenjas, een cadeautje van Harry Vermeegen, luistert Jan van Dijk met een brede lach om de mond naar de supporters, die massaal zijn naam scanderen.

“Jantje van Dijk, Jantje van Dijk, Jantje Jantje Jantje van Dijk.” De trainer geniet intens en spreekt de fans hartstochtelijk toe. Het is een schitterende apotheose van een succesvol seizoen in de eerste divisie, met als terechte beloning de terugkeer op het hoogste podium.

Toentertijd gingen Jan en ik wel eens de stad in. Een hapje eten. Dan hadden we het nooit over voetbal. Wel over het leven. Een goede fles wijn op tafel en het was zomaar vier uur later. Mooie avonden waren dat. Na de FC wil succesvol ondernemer Nol Hendriks, de grote man van Roda, Jan van Dijk als trainer. “Van Dijk is mijn man!”, roept de textielmagnaat in de media. Jan tekent een contract voor drie seizoenen. Na vijf wedstrijden staat hij weer op straat. Met slechts 1 punt is Roda hekkensluiter.

Daarbij komt nog dat de trainer het heeft aangedurfd om publiekslieveling Eric van de Leur op de bank te zetten. Had hij beter niet kunnen doen. Vindt Jan trouwens later zelf ook. Drie seizoenen betaalt Nol Hendriks keurig het salaris van Jan van Dijk. Wanneer hij tussendoor gaat werken bij Helmond Sport wordt dit netjes met zijn salaris verrekend. Tot aan de laatste dag bij de club mag Jan gebruik maken van de tankpas van de club uit Kerkrade.

Derhalve geen kwaad woord  over Nol Hendriks. De trainersloopbaan van Jan van Dijk is er een van ups en downs. Met Helmond Sport haalt hij bijna de eredivisie, bij RBC en Emmen wordt hem voortijdig de wacht aangezegd. Drie keer ontslagen worden als trainer in het betaalde voetbal is geen aanbeveling voor een nieuwe club. Jan van Dijk werkt met plezier een tijd bij amateurvereniging Gemert. Hij blijft wonen in het Limburgse Landgraaf en komt plotseling in het nieuws vanwege een ommekeer in zijn leven.

Met zijn vrouw Ineke gaat Jan op een goede dag mee naar de kerk en raakt in de ban van het geloof. De EO maakte een programma over de verandering in zijn leven en laat hiermee weten dat voetbaltrainer Jan van Dijk een gelovig man is geworden. Toen ik het hoorde was ik verrast. Van Jan had ik dit niet verwacht. We hadden het samen overal over gehad, maar het geloof was nooit ter sprake gekomen.

Er verscheen een paginagroot verhaal in de krant over de voetbaltrainer en het geloof. Ik heb hem toen gebeld om te zeggen dat ik blij was dat hij het geluk zelfs twee keer had gevonden. Eerst met de uit Limburg afkomstige Ineke en daarna met zijn geloofservaring. Heden ten dage is Jan van Dijk naast hoofdtrainer van BSV Limburgia uit Brunssum tevens analyticus voor Dagblad van het Noorden. Hij schroomt hierin niet om op zijn geheel eigen wijze zijn mening over het vertoonde spel te verkondigen.   

Psst, hier meer afleiding: