Piet van Dijken draaft door: jarig

Van harte Piet!

Zaterdag was ik jarig. De bedoeling van jarig zijn is dat je dit gaat vieren. Volgend jaar ben ik weer eens op Moederdag jarig, waar ik op 8 mei 1949 ook op ben geboren. Het ultieme cadeau voor elke moeder lijkt mij toch. Een kind mogen baren op Moederdag. Ikzelf ben het bewijs dat zoiets bestaat. Op de tweede zondag in mei is het Moederdag. De dag om hierop jarig te kunnen zijn geldt slechts voor zeven data. Te weten 8, 9, 10, 11, 12, 13 en 14 mei. Dan stopt het.

Mensen die op 15 mei zijn geboren kunnen dus nooit op Moederdag hun verjaardag vieren. Simpelweg omdat dit dan alweer de derde zondag in mei is. Zelfs voor een man als oud-ministerpresident Jan Peter Balkenende telt deze regel. Jan Peter is geboren op 7 mei, dus komt hij altijd een dag tekort om het feest op Moederdag te kunnen vieren. Tot zover dan maar de combinatie verjaardag/Moederdag. Snel terug naar zaterdag 8 mei, de dag waarop ik dit jaar jarig mocht zijn. Om acht uur kijk ik voor de eerste keer op mijn telefoon, om te constateren dat vriend Dick Lukkien mij al om 6 minuten over 7 via de app heeft gefeliciteerd.

Mijn verjaardag vier ik dankzij de sociale media de laatste jaren ongewild met heel veel mensen. Via de app met de mensen die wat dichterbij bij me staan, via Facebook met mannen en vrouwen die via dit medium aan mij zijn verbonden. De laatste app voor het slapen gaan is van vriend/collega Jurgen van den Berg, die 25 minuten na middernacht, het is inmiddels 9 mei en Moederdag, op het toilet verkeert en er zodoende achter komt dat ik een dag eerder jarig ben geweest. Nog vele jaren beste man appt hij mij daarna, plus nog een smok van vriendin Petra Urban, de beste rechtbanktekenaar van Nederland.

Op Facebook lees ik dat er maar liefst 266 personen de moeite hebben genomen om een felicitatie op mijn tijdlijn te plaatsen. Loek Mulder, Gea Prins en Mieke Vonk-Bergers, wie kent ze niet, zijn ook een dag te laat, maar niet minder gemeend lees ik. Nog van harte gefeliciteerd Piet. De inventiviteit druipt er ook dit jaar weer vanaf. Ingesproken berichten, apps, tweets, het is overweldigend!

Apps beantwoord ik wel, berichten op Facebook toch maar niet, of het moet wel heel origineel en liefdevol zijn. En dat zijn ze bijna nooit. Die van Marieke Dupon is wat dat betreft een uitzondering. Piet van harte. Het is je niet aan te zien…een 60-jarige jonge God. Waarvan akte. Helemaal wanneer je dan net 72 bent geworden. Wat wil je drinken Marieke? Die van Frans Kappenburg is ook niet verkeerd. 72 jaar. Ik bijna. 65 jaar geleden op de Prinses Marijkeschool. Oud in jaren, maar niet in geest. Fijn om te weten Frans. Het is ook wel wat. 72 jaar.

In vroeger dagen was je of dood of een ouwe lul. Uitzonderingen nagelaten. Heden ten dage is dit godzijdank toch anders. Toen ik twee jaar geleden 70 werd moest ik ook wel even slikken, maar een dag later was ik alweer met van alles en nog wat bezig. Zolang het kan moet dit mooi zo blijven. Kijk alweer uit naar volgend jaar. Zondag 8 mei. Mijn verjaardag op de dag van Moederdag. Op deze voor mij toch altijd weer bijzondere dag leg ik een prachtig boeket op haar graf in Noorddijk en zeg dat ik haar mis.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: