Piet van Dijken draaft door: Klokkerij

Kraantje Pappie en Piet gaan voor klokkerij!

Wanneer ik Chris Mast tegenkom denk ik altijd even aan het Grunneger woord klokkerij, dat in het Nederlands dashboard betekent. Chris heeft samen met zijn broer Piet een goedlopend garagebedrijf bestiert en hij was in het legendarische autoprogramma Toeters en Bellen, dat elke zaterdagmiddag van 13 tot 14 uur op Radio Noord was te beluisteren, de gerespecteerde vervanger van de bijkans alles over auto’s wetende Jan Boonstra.

Het programma stopte tot verdriet van veel luisteraars op 29 maart 2014. Op één van die zaterdagmiddagen, toen Chris moest invallen voor Jan, was daar zomaar het woord klokkerij. Een luisteraar wilde weten hoe hij het makkelijkst het dashboard open kon krijgen, omdat de kilometerstand en de dagteller vast zaten. Het antwoord van Chris herinner me nog als de dag van vandaag. De man moet van de klokkerij afblijven, omdat dit gewoonweg veel te ingewikkeld is voor een buitenstaander.

Klokkerij zei ik toen. Mooi woord Chris. Nooit eerder gehoord. De beller ook niet, hij beloofde wel om met de auto naar de garage te gaan. Dasboard, op zien Grunnegers klokkerij, het is mij altijd bijgebleven. Dat Chris nog veel meer van deze woorden kent weet ik zeker, helaas heb ik het hem toentertijd niet gevraagd. Wel aan Herman Sandman, die beweert dat je volgens hem overal erij achter kan zetten. Wat je maar wilt! Herman kwam met voorbeelden als tikkerij, bosjederij en zoeperij. Mooi man!

In de column ‘Mengelmous’ van Jos Rietveld, niet die van de GGD maar de publiciste uit de Korrewegwijk, heeft Jos het over gereedschapswinkel De Koning in de Nieuwe Ebbingestraat, waar ze vaak komt voor wat schroef- of spiekertjederij of ander klein spul. Haar laatste zin in het stukje brengt zelfs twee prachtige woorden voort. “Zaag gleed deur de dikke takkerij as deur botter en, zo te zain en te heuren, is boom ook weer goudkeurd deur vogeltjederij.” Met de hoop dat de lezer deze woorden enigszins mag begrijpen ben ik in aanloop naar dit stukje wat dieper in de materie rondom woorden eindigend op erij gedoken, en voor ik het door heb zit ik zomaar in de wereld van toentjederij en in die van eterij en drinkerij, om nog maar te zwijgen over die van snaaierij en kwalmerij.

Ik kom erachter dat collega Sandman terecht gelijk heeft gehad met zijn mededeling dat erij echt overal achter kan. Snoeperij, spuiterij, neukerij, kakkerij, fietserij, loperij, rokerij, rafelderij, stekkertjederij, teveel om op te schrijven. Maar, met alle respect voor al die woorden eindigend op erij, de mooiste is en blijft klokkerij. De klokkerij moet eruit, maar vrees niet, voor ons, Boonstra en Mast, is dit een fluitje van een cent. Klokkerij. Sla het op mensen in Stad en Ommeland, en zeg nooit meer dashboard als de teller het niet meer doet.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: