Piet van Dijken draaft door: klotenmiddag

William Pomp en Joop Gall op de perstribune van de FC

Alles is zwart aan de kleding van de man die pogingen onderneemt om de warmlopende spelers van FC Groningen op temperatuur te krijgen. Als een soort van hulp bij de warming up, maar dan anders. De man in het zwart maakt tussendoor zelf ook bewegingen die lijken op lichaamsoefeningen. Heel erg. Voor hem dus geen groen-wit op deze zondagmiddag. Zelfs heb ik me wel aan de gewenste dresscode gehouden.

Groene schoenen, groene riem en wit overhemd. Wellicht heeft dit drie punten opgeleverd, desondanks was het een klotenmiddag in Euroborg. FC Groningen-Go Ahead Eagles was een waardeloze wedstrijd, zo waardeloos dat het geen winnaar verdiende. Nog erger, deze match verdiende geen moment om gespeeld te worden. Rust! Einde! Bij het laatste zit ik al tien minuten in de auto te luisteren naar Suse van Kleef, die voor Langs de lijn het radioverslag verzorgt en dat meer dan goed doet. Eerder zat ik nog met Suse op de perstribune, net als ook met William Pomp, analist Joop Gall, Wim Masker, Tijmen van Wissing van RTV Oost, Stefan Bleeker en Henk Kok. Druk was het niet op de tribune waar het sportjournaille zetelt.

In de rust bij Joop in de perskamer zie ik Wietske, al 25 jaar een meer dan gewaardeerde gastvrouw van de FC. Waar Wietske is, is ook altijd tijd voor een lach. Zelfs op een middag als deze. Tjonge, wat een drama deze partij voetbal. Twee rijen voor mij is Joop Gall continu aan het woord. Druk in discussie met buurman Pomp, die op zijn beurt vooral veel knikt. Ja Joop, ik zie het. Hoog druk zetten. Zeker is dat beter. En zo gaat het maar door.

Tussen mij en commentator Bleeker zit een lege stoel, zodat ik alle tijd heb om mezelf af te vragen wat ik hier eigenlijk doe? Hugo Hovenkamp zit zoals eerder afgesproken toch niet naast me, maar ergens anders in het stadion. Naast collega-scout van AZ Henk van Rijnsoever. Mijn beurt voor de podcast van Radio Milko blijkt niet op deze maandag, maar een week later. Wanneer ik dan nu zie wat ik twee keer drie kwartier krijg voorgeschoteld, dan was thuis blijven en een stukje fietsen een heel wat betere optie geweest.

Ik zie trainer Hake met witte polo druk gebarend langs de lijn bewegen en aan de andere kant trainer Wormuth vooral veel met het hoofd schudden. Suslov zit zich op de bank te verbijten, omdat hij vindt dat hij als een van de betere spelers in de basis hoort te staan, en Strand Larsen heeft na het oeverloze geouwehoer over wel of niet blijven en zo nee hoeveel miljoen hij dan moet opbrengen om weg te mogen, amper nog een bal goed geraakt, op de assist tegen Ajax na dan.

Te Wierik krijgt nog steeds de voorkeur boven Dammers en keeper De Lange van Go Ahead is de matchwinner voor de FC. Normaliter schrijf ik toch al gauw een woordje of 700 over het wel en wee van Groningen, maar deze vertoning verdient niet meer dan 547 woorden. Vrijdag wacht voor Groningen de Nijmegen Eendracht Combinatie. Dan dient er wel uit een ander vaatje te worden getapt om ook daar de volle winst te pakken. Met een cliché een stukje eindigen blijft lekker.      

Psst, hier meer afleiding: