Piet van Dijken draaft door: Letland en Gibraltar

Foto: ANP

Gedoe is het. Niet veel meer dan gedoe. Kwalificatiewedstrijden spelen tegen Letland en Gibraltar. Supporters in het oranje gekleed. Al dan niet met pruik of hoofddeksel, verzameld in een stadionnetje met aan de ene kant publiek en aan de andere kant alleen maar bomen. Nederland maakt 1 doelpunt, Letland in de laatste minuut bijna ook nog 1.

Derhalve drie punten voor Oranje, op naar maandagavond. Het Nederlands elftal voetbalt op die avond voor de 125ste keer een interland in De Kuip in Rotterdam. De tegenstander heet Gibraltar. De oudste voetballer van hen is 40 jaar. De man valt in en is ook nog eens medetopscorer van Gibraltar met drie doelpunten. De commentator heet Jeroen Elshoff, die bijkans de hele wedstrijd praat over Noa Lang en Memphis Depay, en ons aan het begin van de match ook nog laat weten dat er zomaar wel eens 60.000 toeschouwers in het mooiste stadion van Nederland aanwezig kunnen zijn, terwijl ik de volgende dag in de kranten lees dat het er toch nog 33.000 zijn geweest.

Vind ik trouwens nog werelds van het legioen. Zoveel volk voor een partijtje tegen Gibraltar. Memphis mist een strafschop, maar herstelt zich door ook de tweede op te eisen en nu wel raak te schieten. De leukste voetballer van de avond is Arnout Danjuma, die helaas pas na een uur mag invallen van de bondscoach.

Voor de aanvaller van het Spaanse Villarreal het veld betreedt krijgt hij eerst nog instructies van keeperstrainer Frans Hoek. Onmiddellijk stoppen met die ongein! Hoek die Danjuma gaat vertellen hoe hij moet gaan spelen. Welk een verspilling van energie! Vanaf zijn entree is Arnout Danjuma dé attractie van de avond! In het half uur dat hij mag meedoen zien wij hem mede door zijn verrassende acties voor veel gevaar zorgen, waarna hij zijn goede spel nog meer cachet geeft door hoogst persoonlijk de 5-0 te laten aantekenen.

Mooie speler, kunnen we nog een hoop plezier aan beleven volgend jaar in Qatar. Donyell Malen mag ook nog vijf minuten invallen en trakteert de fans op een slotakkoord in de vorm van de zesde treffer. 6-0 tegen Gibraltar. Het kon minder, maar ook veel beter. De gesprekken met Van Gaal voor en na beide wedstrijden heb ik maar overgeslagen. Als Louis op dreef is riekt het soms  naar amusement, maar veelal zijn de persconferenties met hem  tenenkrommend en overheerst de irritatie over hoe hij denkt met de media te kunnen omgaan.

Voetbalanalyticus Pierre van Hooijdonk ergert zich dan ook terecht groen en geel aan het gedrag van de bondscoach en begrijpt niet dat het sportjournaille gelijk een stel kleuters keer op keer met zich laat sollen. Het respect voor Louis van Gaal is zo immens groot, dat zelfs de KNVB niet ingrijpt wanneer hij zich weer eens misdraagt tegenover de journalisten van, zoals hij het zelf noemt, ‘de kolommetjes en de krantjes’. De perschef zit erbij, kijkt en luistert erna, maar ingrijpen ho maar. De man past wel op. Bonje met Van Gaal, het zal je maar gebeuren.

Door Piet van Dijken      

Psst, hier meer afleiding: