Piet van Dijken draaft door: Lotz en van Dijken

Lotz en Van Dijken nagenietend op een Amsterdams terras. Juli 2019.

Op een maandagmiddag in oktober 2017 wandelde ik samen met Ismaël Lotz door de Herestraat voor een aflevering van Herestraat Helemaal. Enkele weken daarvoor had collega Colin Mooijman mij getipt om filmmaker Ismaël Lotz eens te interviewen. Dit in kader van de film ‘Who is Alice’, waar Ismaël aan mee had gewerkt. Na afloop ging ik traditiegetrouw met de gast koffie drinken bij het Newscafé.

Ik kende Ismaël amper, had hem wel eens gegroet, maar daar bleef het bij. Tijdens het koffie drinken kwam onder meer ter sprake dat wij beiden al tijden de wens hadden om filmpjes te  maken. Ik was op zoek naar iemand die mijn belevenissen wilde filmen, en Ismaël zocht op zijn beurt iemand die in zijn filmpjes wilde optreden. Toen we naar twee uur praten elkaar de hand gaven hadden we een deal.

De volgende week een promo maken voor een eigen programma. Op de afgesproken dag ontmoeten we elkaar voor het al eerder genoemde Newscafé. De promo ging als een speer! Ook de nog opgenomen gesprekjes met passanten over dat er toch écht niets boven Groningen gaat liep gesmeerd. Ik herinner me nog een stugge Fries die dit maar niet uit zijn strot kon krijgen.

Vanaf dat moment spraken we af dat we elke week een aflevering gingen maken. Te zien op ons eigen Youtube kanaal onder de noemer Lotz en Van Dijken. Een stuk of veertig hebben we samen gemaakt, waarvan één betaald. De aflevering op Borkum waren we ingehuurd door een reclamebureau uit het westen des lands. Een hoogtepunt was toch wel de aflevering in Amsterdam, toen ik gevraagd was voor de rubriek ‘Wereldberoemd in de regio’ in het magazine Linda.

Artikel gaat verder onder de podcast

Podcast met Ismaël Lotz over het leven, de naderende dood, talent en liefde

In combinatie met het maken van de foto plus interviews in de PC Hooftstraat kwam een meer dan geslaagde aflevering uit de hoge hoed. Toen Linda de Mol het persoonlijk op haar eigen tv kanaal plaatste dachten Lotz en Van Dijken dat zij eindelijk een voet tussen de deur hadden in Hilversum. De waarheid bleek anders. Nooit meer iets van Linda gehoord. Maar de foto was prachtig!

Het plezier van het maken van de rubriek stond altijd voorop. Wat hebben we samen een lol gehad en wat hebben we mooie dingen gemaakt. Onvergetelijk zijn de dame uit de aflevering ‘De dood en het geloof’ en ‘Gewoon Henny’ uit Paddepoel. En ook Jan Uitham uit de editie in Ten Boer en het meisje Emmelie uit Veendam horen thuis in dit rijtje.

Samen met mijn oude Volvo de provincie in. Ik kon Ismaël niet blijer krijgen. Vakwerk leverde hij telkens weer af. Met afstand is hij de beste filmmaker waar ik mee heb gewerkt. Ik deed gewoon mijn ding, Ismaël maakte het later in de montage mooi. Zo was het en zo is het altijd geweest. Op 1 februari 2018 werd bij Ismaël longkanker geconstateerd. We hebben dat in een later stadium bekend gemaakt in het park Borgerswold in Veendam.

Ondanks de ziekte zijn we stug doorgegaan met Lotz en Van Dijken. Dat hier nu een eind aan komt valt ons beiden zwaar. Gelukkig blijven onze gemaakte programma’s bewaard en kunnen de mensen zien hoe een geweldige interactie er altijd tussen ons is geweest. Het was een feest om met Ismaël te mogen werken. Hij was niet alleen een topper in zijn werk, maar meer nog een goed mens. Ik blijf je in ere houden vriend. Tot zolang ik leef. Mooi man!

Ismaël overlijdt thuis in Groningen op woensdag 12 januari. Hij werd 46 jaar. Ik ga hem missen.

Psst, hier meer afleiding: