Piet van Dijken draaft door: mijn vriend is dood

Een column schrijven is écht werken. (Sic. Remco Campert) Header: ANP

Toen ik op maandag hoorde dat Remco Campert was overleden, dacht ik dan duurt het niet lang meer dat ergens Bart Chabot of Jan Mulder opduikt. Het is nu eenmaal zo dat wanneer er waar dan ook een bekend persoon dood gaat het in veel gevallen ergens wel een vriend van of Chabot of van Mulder is. Soms ook van beide heren.

Het merendeel van de pas gestorvenen is vooral bevriend met Chabot, zonder Jan Mulder hiermee te kort te willen doen. Bart Chabot lijkt wel een abonnement te hebben op overleden BN’ers. En ja hoor, daar zijn ze al! Op televisie, radio en in de dagbladen. “Het is gek om in het verleden over Campert te spreken”, aldus Mulder. “Het idee dat hij er niet meer is, is moeilijk.” Op bijgeplaatst fotootje staat ijdeltuit Chabot lachend in het midden met de armen om zowel Campert als Mulder heen, die zelf ook louter plezier uitstralen. Zo gingen zij gedrieën een aantal jaren op tournee, vandaar dit stralende plaatje.

Dat toeren deed Chabot trouwens ook al met de schrijvers Ronald Giphart en Martin Bril. Dwars door Nederland. Toen Martin Bril in 2009 stierf was Chabot één van de meest in het oog springende figuren. Het Martin en ik en ik en Martin was  niet van de lucht. Het maakte me licht onpasselijk.

Harry Muskee had de schurft aan Bart Chabot. Harry houdt net als ik niet van wise guys. Hij noemt Chabot in zijn biografie dan ook een charlatan, waar hij niets mee te maken wil hebben. De blueszanger kon geen enkele waardering voor de bebrilde schrijver-dichter opbrengen, toen deze na de dood van alweer een grote vriend, in dit geval Herman Brood, maar liefst vier boeken uitbracht over de gevierde muzikant-schilder.

De biografie van Herman met de titel Brood en spelen, en daarnaast nog Broodje Springlevend, Broodje halfom en Broodje gezond. Volgens Harry Muskee koketteerde Chabot met de dood van Herman en riep hij overal dat Brood een genie was. Chabot heeft nooit door gehad dat hij door Herman werd gebruikt. Junks maken nu eenmaal altijd gebruik van anderen. Chabot heeft dit nooit geweten.

Muskee zelf deed het na de dood van Herman Brood heel wat beter. Ter ere van de enige échte Nederlandse rocker, die als pianist furore maakte bij Cuby & The Blizzards, voegde Harry een paar regels toe aan een oud nummer van de elpee ‘Groeten uit Grollo’: In another land. He’s looking through the holes of heaven And he’s looking down below He’s just across the river He’s going with the flow He’s in another land The land that we don’t know

Jan Mulder had natuurlijk veel meer met Remco Campert dan Bart Chabot. Samen hadden Campert en hij jarenlang op de voorpagina van de Volkskrant een column. Onder de naam CaMu schreven zowel Campert als Mulder het stukje elk drie keer in de week. Mede door het succes van CaMu werden de twee overal in den lande gevraagd om op te treden en vooral ook om voor te lezen uit eigen werk. Vaak completeerde Chabot dan het illustere duo. Hij reed vanuit zijn woonplaats Den Haag alleen naar theater of dorpshuis, terwijl Campert en Mulder altijd samen in de auto zaten. Jan haalde Remco op. Zoals een goede vriend betaamt.

Remco Campert, waarvan vaak werd gezegd dat hij iedereen overleefde, heeft de gezegende leeftijd van 92 gehaald. Jan Mulder, die via een televisieprogramma pogingen heeft ondernomen om onsterfelijk te worden, had gehoopt dat Campert pas ver over de honderd zijn einde zou bereiken, terwijl de dichter zelf meermalen had aangegeven dat het leven wat hem betreft wel klaar was. 

De column sluit ik af met, hoe kan het ook anders, een gedicht van Remco Campert.

Langs het lange diepe water dat ik dacht Dat ik dacht dat je altijd maar Dat ik dacht dat geluk altijd maar Dat altijd maar het licht roerloos in de middag Dat altijd maar het middaglicht je okeren schouder Je okeren schouder altijd in het middaglicht

Psst, hier meer afleiding: