Piet van Dijken draaft door: Minder in 2021

In 2021 gaat het gebeuren mensen! Steun mij in het mogelijk maken dat we in elk geval Kees Jansma en Ronald de Boer minder vaak in beeld zullen zien. Veel minder vaak. Liefst helemaal niet meer. De laatste keer dat ik Jansma zag was op maandagmorgen 28 december, twee uur voor ik een corona test diende te ondergaan. Godzijdank hoorde ik 27 uur later dat de uitslag negatief was.

Ik keek op die maandagochtend de uitzending van Studio Voetbal van zondagavond terug en was verbijsterd. Jansma, die, om zijn dramatische optreden nog enigszins te redden, een ferme hap uit een oliebol neemt, om daarna het nog weinig overgeblevene terug te leggen op de andere bollen, met in zijn achterhoofd slechts één gedachte, dat van was ik maar thuis gebleven. Had ik maar voor één keer in mijn leven ‘nee’ gezegd tegen de bede om voor de zoveelste keer als gast aan een tafel te gaan zitten om over voetbal te lullen. Keer op keer was op deze late avond Jansma het lijdend voorwerp.

Bijkans alles ging fout, het generatieverschil was voor ons kijkers net zo duidelijk zichtbaar als voor de analist voelbaar. Theo Janssen, Afellay en Van Hooijdonk rolden nog net niet over de tafel van het lachen. Toe Kees, neem gerust een oliebol. Helaas voor Kees was hij 50 lange minuten zelf de oliebol. Kees had nog wel een nieuwe bril, waarvan de stelen ook bij dit model weer net te kort waren. Is er in de omgeving van Jansma geen vrouw die hem adviseert om er nu eindelijk eens mee te kappen? Zo ja, kijk dan samen het programma nog eens terug, om dan tot de enige juiste conclusie te komen: onmiddellijk stoppen! Dag Kees, het is goed zo.

Dan die wijsneus met de vocabulaire van een opgroeiende puber. Ronald de Boer. De man van de verkeerde paraplu’s, de man die elke vorm van humor ontbeert. Elke keer is het weer afzien wanneer De Boer zijn mond opendoet, iets dat hij in 2020 veel te vaak heeft mogen doen. Beetje zoals vroeger Jan de Bouvrie in Glamourland van Gert-Jan Dröge, maar dan wel vele malen irritanter en dommer. ‘Ja hoor, daar is hij weer!’ Over oliebollen gesproken, deze De Boer is er één van het zuiverste water. Wegwezen! Van de buis af! Ga pupillen les geven in penalty’s nemen en je broer lastig vallen, maar hou verder alsjeblieft je mond. Klaar! Minder in 2021.

Dit geldt in willekeurige volgorde zeker ook voor de onuitstaanbare René Froger en zijn drie andere ‘Toppers’, waaronder dé slijmbal der slijmballen, Jeroen van der Boom, voor het net niet komische duo Xander van der Wulp en Joost Vullings, voor Angela de Jong en Hugo de Jonge, voor Willy en Máxima, voor de steeds maar ouder wordende Robert ten Brink en cabaretier Martijn Koning, voor Mark Rutte en Thierry Baudet, voor John Stegeman, de trainer van PEC Zwolle, en voor Marlijn Weerdenburg, die elke dag elk sociaal medium gebruikt om zichzelf te profileren. In het jargon noemt men dit overkill. Minder in 2021.

Het zijn er nog veel meer, maar om niet zeurderig over te komen stop ik nu maar met namen in te tikken. Maar let wel, overkill zal uiteindelijk leiden tot de onvermijdelijke ondergang van een carrière. Kijk hier dus mee uit! Het is een gratis advies voor elk en één die zich aangesproken voelt in dit toch wel weer uitdagende jaar dat ons te wachten staat. Doe er dus je voordeel mee.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: