Piet van Dijken draaft door: Monte Gordo (2)

De lucht boven Monte Gordo. Nooit eerder gezien. Eigen foto’s. Écht waar!

Hé, daar loopt Knabbel richting strand. De man heet geen Knabbel, maar hij eet als een knaagdier. Knabbel heeft ondanks zijn vreemde wijze van kauwen wel degelijk een vrouw, die steevast tien meter voor hem uitloopt en tijdens het eten haar man niet aankijkt. Wellicht begrijpelijk, maar tevens van weinig respect tonend. Hier in het zuidelijkste deel van Portugal kom je de meest rare knakkers tegen.

Ik weet nog steeds niet waar Knabbel vandaan komt, wat ook geldt voor een veel te bruine man met te wit haar en zijn eega, die als enige zowel op het strand als ook in het zwembad zonder bovenstuk ronddart. Er zijn tijden geweest dat bijkans elke dame vanboven bloot de hitte trotseerde, wat niet gezegd kan worden van heden ten dage.

Ik moet zeggen dat ik niet in de war raak van bovengenoemde dame, vooral omdat zij het figuur heeft dat beter tot zijn recht komt in een complete bikini om haar toch ietwat spichtige lijf. Opvallend is ook het aantal dikke mannen met een veel jongere vrouw aan hun zijde, die overduidelijk hun liefde voor genoemde man aan de goegemeente tonen. Mooi om te zien hoe zij innig omstrengeld hun rondje door het zwembadwater voltooien.

Voor de goede zorgen heb ik zelf een gesigneerd boek aan de mensen van het restaurant geschonken, dat sindsdien een prominente plek bij de ingang heeft, zodat ‘Piet’s Big City’ vooral door de Portugese gasten van hotel Dunamar wordt bekeken. In het rustieke Monte Gordo is het heter dan normaal. Een graad of zes meer in juni. In het centrum kom ik weinig, maar wanneer het gaat om een exclusief interview voor Sikkom met de meest beroemde Portugees aller tijden, ben ik op mijn hoede.

Op de afgesproken plek, driehonderd meter van mijn hotel, zie ik hem al staan. Het verwondert mij ten zeerste dat er nog geen mens te zien is, temeer daar het hier toch gaat om Christiano Ronaldo, een van de meest succesvolle voetballers aller tijden, alweer 36 jaar en uitkomend voor Manchester United, de nieuwe club van trainer Erik ten Hag. Waar zijn al die fans toch? Wanneer ik dichterbij ben gekomen begrijp ik waarom er geen enkele supporter van de immens populaire voetballer is te bekennen.

De Christiano Ronaldo die voor me staat is niet de menselijke uitvoering, maar het is de Ronaldo van karton, die pontificaal in alle sportzaken van Portugal staat, en dus ook in die van Monte Gordo. Op mijn vraag wanneer de échte Ronaldo daadwerkelijk naar de winkel komt wordt meesmuilend gelachen. Geen idee, maar zeker niet vandaag.

Ik bel met Klaas-Jan van Sikkom en meld dat het interview met Ronaldo is gecanceld, maar dat ik wel twee prachtige foto’s heb genomen van de lucht boven Monte Gordo. Nooit eerder gezien. Vandaar dat beide foto’s bij deze column worden geplaatst. Gratis en voor niets. Misschien nog wel leuker dan het stukje met Christiaan Ronaldo. Hoewel, als ik moest kiezen. Maar gelukkig hoef ik dat niet. Tot volgende week voor het laatste deel van het drieluik over het verblijf in Monte Gordo.

Psst, hier meer afleiding: