Piet van Dijken draaft door: naar huis

Lieke Martens is geen schim meer van wat zij is geweest (Foto: Gerrit van Keulen / ANP)

Lieke Martens is weer thuis in Venlo. Net als keeper Sari van Veenendaal moet ook zij geblesseerd voortijdig afhaken. Martens is geen schim van een tijd geleden. Beter gezegd, ze kan er niets meer van. Hulpeloos loopt Lieke langs de lijn. Beetje zoals Lotje vroeger aan de lange Lindenlaan in ons onvolprezen Oosterpark. Volledig gedesillusioneerd kijkt zij om zich heen. Zichzelf afvragend waar zij in hemelsnaam mee bezig is?

Voor het team is het geen ramp dat zowel Van Veenendaal als ook Martens door blessures niet verder kunnen. De invallers doen het eerlijk gezegd gewoon veel beter. Wanneer coach Parsons dan uiteindelijk toch maar besluit om in de wedstrijd tegen de Zwitsers  Martens en Beerensteyn naar de kant te halen, maken Leuchter en Pelova het verschil. Wat Martens en Beerensteyn verzuimen te doen, doen hun invallers wel.

Beide dames scoren, Leuchter zelfs twee keer. Daarbij komt nog dat Esmee Brugts op de plek van Martens aanmerkelijk meer indruk maakt dan de bijna dertigjarige routinier. De analytici van Studio Engeland laten na de match tegen Zwitserland dan ook geen spaan heel van de nummer 11 en pleiten terecht voor een basisplek  voor Brugts boven Lieke Martens in de kwartfinale tegen Frankrijk, ofschoon dit nu niet meer relevant is vanwege de blessure van de Limburgse. Ik herinner me nog goed dat Martens maandenlang heeft gesukkeld met een onwillige teen, zelfs zo lang dat zij er in interviews niet meer over wilde praten. Hallo Lieke, zit er al weer wat progressie in je geblesseerde teen?

Je kon haar niet chagrijniger krijgen dan door deze vraag te stellen. Na haar vertrek uit Engeland doen er trouwens geruchten de ronde of het voetongemak wel de enige échte reden is? Gezien sommige uitspraken van Martens wordt er namelijk gesuggereerd dat er nóg meer aan de hand is. Volgens de voormalige sterspeler van de Oranjevrouwen is de uitleg over haar matige presteren simpel. Ietwat geprikkeld merkt zij op dat wanneer het team beter gaat voetballen, het publiek dan ook een betere Lieke Martens krijgt te zien.

Volgens haar komt dit omdat het spelen bij Barcelona totaal anders is dan bij Oranje en omdat zij op het EK veel meer verdedigend werk moet verrichten. Met bondscoach Mark Parsons heeft Martens gesprekken gevoerd over de tactiek van spelen en haar rol hierin, maar dit heeft niets opgeleverd. Nu is het dan over en uit voor Lieke Martens. De vraag blijft of dit nu alleen maar aan haar blessure is te wijten of dat er wellicht nog andere oorzaken zijn aan te wijzen die het vertrek hebben versneld?

Daphne van Domselaar, de vervangster van Sari van Veenendaal, is momenteel gewoon beter. Jonger en beter. Ook wanneer Van Veenendaal niet aan haar schouder was geblesseerd geraakt, dan nog had Parsons met Van Domselaar onder de lat moeten beginnen. De laatste maanden is het muizen met Sari, die voorheen immer een rots in de branding was bij de Oranjeleeuwinnen. Sari Marijs, ze zakte vaker en vaker door het ijs, en helemaal ging zij kopje onder in de met 5-1 verloren oefenwedstrijd tegen het Engeland van Sarina Wiegman, eerder haar steun en toeverlaat bij het Nederlands team. Andersom trouwens ook.

Duidelijk is wel dat wanneer Mark Parsons met zijn leeuwinnen verliest van Frankrijk dit tevens het einde zal zijn van de kortstondige carrière als bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. De man heeft geen gunfactor en ook het fenomeen uitstraling is bij hem ver te zoeken. Wanneer in het volgende seizoen van De Slimste Mens dan ook door Philip Freriks de vraag zal worden gesteld wie de coach van Nederland was gedurende het EK voor vrouwen in 2022 alle drie de kandidaten het antwoord schuldig moeten blijven. Toch hoop ik voor hem dat Oranje de Fransen verslaat. Liefst met grote cijfers. 5-1 of zo.   

Psst, hier meer afleiding: