Piet van Dijken draaft door: Piet Paulusma

Piet: “Naast de twee Pieten staat cameraman Jacob J. de Vries en bakfietsduwer Jan Visser op de afbeelding. Het was toen noodweer. Hoe kan het ook anders?”

Piet is bij MAX. Elke middag na tijd voor MAX, het programma van Martine van Os en Siebrand Niessing, is het tijd voor Piet. Het programma zelf vind ik niet geweldig, het wachten op Piet houdt me scherp. Dan is het zover. Opvallend is dat Piet, sinds hij het weer bij MAX voorspelt, bijna altijd ergens in de provincie Friesland bivakkeert. Niet te ver van huis. Ik sta hier in Uitwellingerga met wind en buien. Dat was bij SBS wel even anders. Toen croste Piet nog heel Nederland door en tikte moeiteloos de 130.000 kilometer per jaar aan. Voor de barbecue is het nog te fris riep Piet toentertijd, maar de Elfstedentocht lijkt desondanks verder dan ver. Er was geen touw aan vast te knopen, toch luisterde en keek ik.

Net als nu nog steeds bij MAX. Piet staat te rillen. Het gewaagde winterjack compleet met dikke sjaal toont de temperatuur van het moment. Op het eind zegt hij niet alleen maar oant moarn, maar ook tot morgen. Een verschil met SBS. Daar was het alleen maar afscheid nemen op z’n Fries. Ik ben nog steeds blij dat Piet vorig jaar bij MAX terecht kon. Na 23 jaar SBS was het klaar voor Talpa, het moederbedrijf van SBS6. Godzijdank is MAX-directeur Jan Slagter altijd al een groot fan van Piet, dus was het binnenhalen van de populaire weerman slechts een formaliteit. Slagter vindt Piet zelfs een fenomeen, een man die iedereen kent en daarbij ook nog van hem houdt. Als Jan dit over Piet roept dan zal het wel zo zijn.

Het ziet er voor het weekend niet slecht uit roept Piet, staande aan de boorden van het Tjeukemeer. De kans is groot dat de zon er nog even bij komt en omdat de wind zuidelijk is voelt het aangenaam aan. Mooi is ook dat Piet vanuit het niets begint. Enkel een beeld met de aankondiging van Piets weerbericht en dan duikt hij op. De kou is nog niet uit de lucht. Maar dat de temperatuur iets omhoog gaat is duidelijk voelbaar. De winterjas nog wel paraat houden, maar echt nodig is het niet meer. Morgen ben ik er weer. Oant moarn, tot morgen.

Een jaar of tien geleden was daar zomaar het plan om samen met Piet een carnavalsplaat te maken. De twee Pieten. Scheelt maar één letter met de twee Pinten. Het is er helaas nooit van gekomen. Wanneer wij elkaar sporadisch nog wel eens tegen komen, gaat het altijd even over de carnavalsplaat die nooit is geperst. Jammer zegt Piet dan. Vind ik ook Piet. Wie weet Piet? We houden hoop!

Toen ik met Piet Herestraat Helemaal liep en hij na afloop hoorde dat dit een van de laatste afleveringen zou zijn, riep hij enthousiast dat bij de opnames van aflevering 600 hij het weerbericht, toen nog gewoon bij SBS, in de Herestraat zou opnemen. Ik hoefde slechts te bellen en hij zou er zijn. Zoals afgesproken belde ik met Piet, die datum en tijd van opname in de agenda noteerde. Verheug me erop Piet. Dat komt goed uit Piet. Ik ook. Iedereen die er moest zijn was er. Behalve Piet. Daarna nooit meer iets van hem vernomen.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: