Piet van Dijken draaft door: podcast

Trainer Dick Lukkien van FC Emmen. Foto: ANP/VI Images

Half 11 maandagmorgen. Redactie Dagblad van het Noorden. Vijftig minuten ouwehoeren over FC Groningen-Feyenoord en over nog veel meer FC. Dit alles onder de noemer Radio Milko. Tijd voor een heuse podcast! Thijs de Jong presenteert, William Pomp is sidekick en ik mag in deze aflevering gast zijn. Vanaf de start is de toon gezet.

William krijgt van Thijs exact twee minuten om over Verstappen te praten, daarna is het louter FC Groningen dat de klok slaat. Over Buijs en zijn opvolger gaat het onder meer in de podcast, dat te beluisteren en te bekijken is. Met dank aan Matthijs Sorgdrager.

Ik zeg dat vier seizoenen Danny Buijs wel voldoende is, wat door mijn tafelgenoten wordt beaamd. Maar wie is dan de juiste opvolger? Hierover nadenken is voor mij niet nodig. Dick Lukkien. De beleidsbepalers van de FC, Gudde en Fledderus, moeten de krachten bundelen en alles in het werk stellen om volgend seizoen Lukkien voor de groep te krijgen.

Hier is wel een afkoopsom voor nodig, omdat Dick nog een doorlopend contract heeft bij FC Emmen. Toch keihard doorpakken directie! Mooi is dat de presentator het inzake Dick Lukkien volmondig met me eens is en dat ook mister sidekick het wel een prima keuze vindt, hoewel hij denkt dat het Frank Wormuth van Heracles wordt, zeker gezien de goede match tussen Fledderus en de Duitser. De twee werkten eerder samen bij de club uit Almelo.

Verder komt Pomp nog met Kees van Wonderen en John van den Brom. Zelf heb ik op de zondagmiddag het meest gekeken naar de wedstrijd in de Euroborg, met af en toe een schakeling naar het duel tussen Verstappen en Hamilton. Keek naar de start en naar de allesbeslissende ronde, maar keek op deze nu al historische zondagmiddag toch het meest naar de ontelbare balletjes breed en balletjes terug.

Vooral centrale verdediger Te Wierik is hier een meester in. Weer terug op de keeper, die hier te vaak niet relaxt mee omgaat, dan weer breed en dan toch maar weer terug op Leeuwenburgh. Het is om gek van te worden. Angst is het. Bang om een lange bal te geven. Ik zie  nog een actie van aanvoerder El Hankouri, die ter hoogte van de middenlijn geen andere oplossing ziet dan terug te spelen op de doelman, die op zijn beurt uiterst traag de teruggeschoten bal verwerkt en Te Wierik aan het werk zet. Wat hij dan met het leder doet is niet moeilijk te raden.

Op het moment van terugspelen ben ik uit stil protest vijf minuten achtereen naar Max en Lewis gaan kijken. Het gaat in deze podcast ook nog even over de zaterdagavond op sportzender ESPN. Drie eredivisiewedstrijden worden er uitgezonden, waarvan twee in 0-0 eindigen en bij PEC Zwolle versus Fortuna Sittard toch nog een keer wordt gescoord.

Tot overmaat van ramp zit op kanaal 1 in het programma ‘De Eretribune’ van Jan Joost van Gangelen, de grootste puber van het landelijke sportjournaille, oud-FC Groningendirecteur Nijland aan tafel te oreren met verhalen die elk en een al tig keer heeft gehoord. Het moge duidelijk zijn dat ik toen heb gekozen voor het programma ‘Sterren op het doek’ met Anna Drijver.

Een keuze is voor mij nooit eerder zo gemakkelijk geweest. Vlak voor tijd ligt speler Suslov voor de zoveelste keer krimpend van de pijn op het veld. Hij mankeert niets, maar de scheids trapt er weer in. Kotsmisselijk word ik van dit theater. Maar een talent is Suslov zeker. Kan een hele grote worden. De podcast loopt op zijn einde en dus herhalen we nogmaals de naam van de ideale opvolger voor Danny Buijs. Thijs en ik zijn unaniem voor Dick Lukkien, William denkt dat Fledderus voor Frank Wormuth zal kiezen, hoewel hij in zijn hart ook hoopt op Dick. Dat weet ik zeker!

Psst, hier meer afleiding: