Piet van Dijken draaft door: Poldervaart

Mooie naam, Poldervaart. Als echte Groninger houd ik van de polder en aan de vaart is het altijd goed vissen. Trouwens, de Polder is ook een schitterend nummer van de Groningstalige zanger Erwin de Vries. Het is zo mooi hier in de polder. Staat altijd bij de eerste vijf in de Grunneger 1000. Maar net onder Ede Staal en Wia Buze.

Moet aan de polder denken wanneer ik hoor en lees op welke wijze de directie van FC Groningen meent om te gaan met de toch zo gewaardeerde assistent-trainer Adrie Poldervaart. Bij een artikel van William Pomp zie ik een foto van technisch directeur Fledderus, die als een modeljongen op een vlonder aan het Hoornsemeer voor fotograaf Corné Sparidaens poseert.

Mijn column voor Sikkom laat zich makkelijk schrijven denk ik bij het zien van de foto en na het lezen van het verhaal. Het interview met Fledderus gaat vooral over het niet verlengen van het contract van hoofdtrainer Danny Buijs. Gedurende het gesprek wringt de technische man zich in allerlei bochten om te proberen toch nog enigszins positief over te komen, wat hem voor geen meter lukt, zeker niet wanneer in het gesprek het niet verlengen van Poldervaart aan de orde komt.

In combinatie met de niet relevante foto bij het onderwerp is een teiltje in de buurt hebben beslist geen overbodige luxe. Trouwens Wouter Gudde laat zich niet zien en niet horen. Blijkbaar heeft de algemeen directeur geen commentaar over Buijs en Poldervaart. Gudde komt liever naar buiten met de mededeling dat we over een aantal jaren met z’n allen weer richting Grote Markt gaan.

Aan het einde van het interview gaat Fledderus nog op de populaire toer. Reagerend op de vage interesse van Genua voor spits Strand Larsen laat hij de lezer weten dat vijf miljoen euro voor de Noor veel te weinig is. “Daar krijgen ze nog niet één been voor.” Tsjongejonge. Vijf miljoen euro voor Strand Larsen! Strik erom en hup naar Italië.

Terug naar Poldervaart. Voornaam Adrie. Aardige vent en een bezeten oefenmeester. In de zomer wil De Graafschap hem als hoofdtrainer. Prachtige kans voor Poldervaart, bij een club die goed bij hem past. Tot mijn verbazing weigert de directie medewerking te verlenen aan de overstap. Onder het motto dat Adrie nog een contract heeft en hij een belangrijke pion is in de technische staf. Alleen wanneer De Graafschap akkoord gaat met de afkoopsom valt er te praten.

Weinig kans, de club uit Doetinchem vindt het gevraagde bedrag veel te hoog. Dat de directie van de FC de trainer zijn overgang naar de Achterhoek niet gunt is kwalijk. Het is dan ook  logisch dat er bij het gesprek met Poldervaart meer emoties los komen dan met de hoofdtrainer. Fledderus raakt er maar niet over uitgesproken hoe professioneel en nuchter Danny Buijs op het bericht heeft gereageerd. Van het een op het andere moment is Adrie Poldervaart niet meer interessant voor Groningen omdat, volgens de technisch leidsman, de club een beslissing heeft genomen voor de toekomst en zodoende een andere afweging heeft gemaakt dan in de zomerstop.

Geleuter. Fledderus begrijpt dat Adrie het niet leuk vindt, maar dat hij moet begrijpen dat Wouter en hij zijn aangesteld om de juiste keuze voor de club te maken. En dat hebben we naar eer en geweten gedaan. Tot zover technisch manager, sorry technisch directeur, Mark-Jan Fledderus, de man die een half jaar geleden Adrie Poldervaart nog neerzet als hét ideale verlengstuk voor trainer Buijs, en die nu dezelfde Poldervaart niet langer vindt passen in het plaatje voor de toekomst van de club. Echt ongelooflijk!

Tot slot nog een advies voor Gudde en Fledderus. Zet voor de komende seizoenen Dick Lukkien voor de groep. Lukkien is niet alleen de juiste trainer voor de FC, zijn komst betekent veel voor de supporters, die massaal zijn naam noemen als de ideale opvolger van Danny Buijs. En dan het liefst met Tieme Klompe als zijn assistent. 

Psst, hier meer afleiding: