Piet van Dijken draaft door: Poortman en Robben

Poortman (foto) en Robben. Twee linkspoten om van te genieten. Mooi man!

Elf uur in de ochtend. Een appje. Van Liesbeth. Ik sta langs het voetbalveld. Bij Be Quick. Heb een roze jas aan. Kan niet missen. Dirk moet voetballen. Het is een toernooi voor scholen. De zoon van Robben zit ook in het elftal van Dirk. Coos is wat verlaat. Kom jij ook even kijken naar Dirk? Zal leuk zijn.

Dick de Boer is er zeker bij. Even voor de duidelijkheid. Coos is Coos Poortman, de man van Liesbeth de Boer. Dirk is hun jongste zoon. Dick de Boer is de vader van Liesbeth, dus de opa van Dirk. Wanneer ze blijven winnen moet Dirk in totaal vijf wedstrijden spelen. De eerste van elf uur hebben ze met 5-0 gewonnen. Dirk heeft er drie gescoord.

Die van twaalf uur moet jij kunnen halen. Kom je op de fiets? Om vijf over twaalf parkeer ik de e-bike langs het veld. Poortman en Robben doen beiden mee. De eerste maakt de enige goal van de wedstrijd, Robben schiet een penalty hoog over. Met het lichaam achterover gebeurt dit vaker. Vlak voor tijd laat Poortman een grote kans op 2-0 liggen. Desondanks is de winst binnen en wacht de derde match. Ik praat tussendoor kort even met Arjen over de marathon van Rotterdam.

Hij liep namelijk zondag de 42 kilometer en 195 meter in 3 uur en 13 minuten. Echt tevreden was Arjen niet over zijn tijd. Het had volgens hem wel een stukje sneller gemogen. Tot 30 kilometer ging het nog crescendo, daarna kwam ook bij hem de man met de hamer voorbij. De derde partij van Poortman en Robben is veruit de minst boeiende. Het partijtje blijft steken bij een magere winst.

Daarentegen brengt de vierde wedstrijd weer datgene waarom ik blij ben dat ik toch op de fiets ben geklommen. Poortman scoort zelfs vier keer, hij had er ook zes of zeven mogen maken, Robben laat met enkele fraaie acties en twee treffers zien dat het bij hem wel degelijk in de genen zit. Alleen al zijn manier van lopen en het maken van een actie tonen aan dat het tengere voetballertje wel degelijk veel overeenkomsten heeft met vader Arjen.

Ook hij is stijf links en maakt zijn acties vanaf rechts. Mooi om te zien. Trouwens, de genen van Poortman, ook al een linkspoot, tonen ook zichtbare overeenkomsten met vader Coos, die in zijn jonge jaren vooral in de omgeving van Zwolle als een begenadigd talent te boek stond. In beide gevallen zouden zowel Poortman en Robben uiterst geschikte kandidaten zijn geweest voor het in de jaren zeventig beroemde spelletje ‘Zo vader, Zo zoon.’

Gerard van den Berg was in de hoogtijdagen van de quiz de presentator. De vijfde wedstrijd heb ik aan me voorbij laten gaan. Wel heb ik de belofte gedaan om er een stukje over te schrijven. Want wat is er nu mooier dan om langs de lijn te staan bij een toernooi met twaalfjarige voetballertjes.

Ik herinner me dat ik in de beginjaren zestig ook nog eens aan iets dergelijks heb meegedaan. Het mooie en vooral ook bijzondere aan die memories is dat ik nog weet dat dit spektakel toen ook al op de velden van De Esserberg, van Be Quick dus, werden gehouden. En nog steeds blijft het voor zowel voetballers als toeschouwers een feestje.

Psst, hier meer afleiding: