Piet van Dijken draaft door: Publiciteit

De schrijver in volle concentratie. Foto: Peter Panneman

De Veendammer heeft er niets van begrepen. De Veendammer is een krant die in Veendam, vandaar de naam, wordt bezorgd en waar ook Oude en Nieuwe Pekela en nog meer plaatsen in de buurt op meeliften.

Het Streekblad, dat vooral in Winschoten en omstreken in de brievenbussen valt, heeft het beter in de smiezen dan De Veendammer, wat ook geldt voor De Kanaalstreek, de Ter Apeler Courant, om nog maar te zwijgen over de redactie van De Nieuwsbode, die me zelfs een app sturen met de vooraankondiging van mijn signeersessie bij The Read Shop in Stadskanaal van aanstaande zaterdag, inclusief een foto van de cover van ‘Piet’s Big City’. Kijk, zo kan het ook.

Wanneer ik mijn boek waar dan ook signeer verwacht ik voorafgaande aan het spektakel berichten op sites en in papieren kranten, zodat inwoners van desbetreffende dorpen en steden weten dat ik tussen 14 en 15 uur met vulpen een boodschap in hun pas aangeschafte boekwerk schrijf. Maar wat doen de redacties van kranten in en rondom de Parkstad? Die geven geen ruchtbaarheid aan dag en tijd wanneer ik ten faveure van de lezers de vulpen ter hand neem, nee, die komen met drie fotografen en een verslaggever naar boekhandel Bruna voor een sfeerverslag, waar ik en vooral ook eigenaresse Dorine de Groot niks mee kan.

Tuurlijk is het wel leuk dat er in de week erna in elke krant kond wordt gedaan van het feit dat ik afgelopen zaterdag bij de Bruna heb gesigneerd, maar het enige dat Dorine en ik nadien hoorden was het o zo voorspelbare gekwaak van “als ik dat had geweten was ik zeker even langs gekomen.” Ja, aan m’n hoela. Zo lust ik er nog wel eentje.

Ik bel met een redacteur van De Veendammer en vraag naar de reden. Hij lult wat over druk, druk, druk en over ruimtegebrek. Houd toch op man denk ik. “Maar je krijgt wel een verhaal in de krant van volgende week”, roept hij nog. Geen eer aan te behalen. Waardeloos. Trouwens, De Koerier, ook huis-aan-huis in die contreien, heb ik vrijdag toch nog even aan de jas getrokken, waarna zij het ogenblikkelijk op hun site hebben gezet. Dat is dan wel weer oké.

Met de Big City onder de arm naar de provincie. Winschoten was top, Veendam door al die flauwekul een flink stuk minder, en over zaterdag in het immer bruisende Stadskanaal heb ik goede hoop. Met maar liefst drie vooraankondigingen in drie verschillende papieren kranten plus ook nog vermeldingen op hun sites gaat dit helemaal goed komen.

Door Piet van Dijken    

Psst, hier meer afleiding: