Piet van Dijken draaft door: rentree van een stukjesschrijver

Terug op de perstribune naast Cunera van Selm. Foto Stefan Bleeker.

Ruim twee jaar niet in Euroborg geweest. Tegen SC Cambuur ben ik er weer. Op de bovenste rij van de perstribune naast Cunera van Selm, die op haar beurt tussen mij en Stefan Bleeker zit, die live voor radio Noord het wedstrijdverslag doet. Wanneer er op het veld niets gebeurt, wat structureel dit seizoen bijna het geval is, wordt er in de studio muziek gedraaid en praat Stefan ontspannen met ons mee.

In maart 2020 doet corona zijn intrede en is er op de perstribune nog maar plek voor 18 journalisten. Omdat ik wat minder over de FC schrijf en praat dan in vroeger dagen wordt mijn plek ingenomen door collega’s van ESPN, De Telegraaf, AD, Noord, OOG, Trouw, Volkskrant, NOS, kortom door een ieder die meer schrijft over de club dan ik. Zelf neem ik maar een abonnement op ESPN en kijk thuis vanaf de bank.

Naar collega’s waar ik eerder nog nooit van heb gehoord en die verslag doen over het wel en wee van FC Groningen. Twee jaar later kom ik tot de ontdekking dat ik toch zeker recht heb op mijn eerdere plek op de perstribune. Ik werk verdomme mee aan een podcast over de FC, schrijf kritische stukjes voor Sikkom, en gezien mijn verleden met de club, de huldigingen en de spelerspresentaties die ik in de loop der jaren heb gedaan, is het al met al de hoogste tijd voor een rentree.

Dat vindt perschef Richard van Elsacker ook wanneer ik hem toevallig tref op de Turfsingel. Volgens hem ben ik allang weer meer dan welkom. Als ik Richard mag geloven had dit ook nooit zo lang mogen duren. Met een goed gevoel vervolg ik mijn weg. Voor de match tegen de Friezen is de perstribune voor de helft gevuld. Ik praat voor de wedstrijd kort met William Pomp van Dagblad van het Noorden en met Wim Masker van de Groninger Gezinsbode.

Wat betreft de gastheren van de persruimte, Joop Alt en Jannes Mulder, moet ik even iets rechtzetten. Joop is nog altijd actief achter de bar, maar Jannes is in de periode van mijn afwezigheid wegens medisch ongemak gestopt. Henk Kok, Jan Mennega en Thijs de Jong traceer ik niet in Euroborg. Zal Henk de Jong wel in het stadion zijn? Analyticus van de dag Hans Westerhof zit ook niet op de tribune. Hans bekijkt de wedstrijd vanuit huis en meldt zich later op de middag via de laptop om verslag te doen.

Piet is weer terug op de perstribune

Een supporter uit het vak naast ons roept dat ik er maar een kritisch rapport van moet maken, terwijl op hetzelfde moment aan de overkant een reclamebord voorbijkomt met de tekst: ‘In stijl naar de Grote Markt’. Voor het zover is, zal er nog heel wat aan de club moeten worden gesleuteld. Intern klopt er weinig van, om maar te zwijgen over de kwaliteit van de huidige selectie.

Werk aan de winkel in alle geledingen van de club. Een man uit Stadskanaal en een man uit Nieuw Buinen zeuren dat er nergens programmaboekjes te koop zijn, terwijl wij ons al vijf kwartier afvragen waar we in vredesnaam naar zitten te kijken? Bij het weggaan roept de Knoalster of ik Marcel eem de groeten wil doen. “Ik ben namelijk een kameraad van hem.” 

Het seizoen gaat uit als een spontaan opduikende nachtkaars en voordat Danny Buijs afscheid neemt zit ik alweer in de Volvo, waar ik op de radio hoor dat Heracles veroordeeld is tot het spelen voor lijfsbehoud in de eredivisie. Heracles uit Almelo, de club van trainer Frank Wormuth, die voor drie seizoenen heeft getekend bij de FC.

Ik heb er nog zo op gehamerd om Dick Lukkien te nemen, maar nee hoor, Fledderus contracteert het liefst zijn vriendjes, zoals recent weer Art Langeler. Zelf heeft de technisch directeur zijn eigen contract met twee jaar verlengd tot medio 2026. 

Psst, hier meer afleiding: