Piet van Dijken draaft door: Ronald (2)

Foto: ANP

Piet. Ronald hier. Ik moest vanmorgen bij het ontwaken gelijk aan je denken. Weet je nog dat ik je belde over de onderhandelingen met Barcelona? O, heb je daar zelfs een stukje over geschreven? Dat wist ik niet. Tuurlijk heb ik je boek gelezen. Weliswaar nog niet helemaal, maar toch, halverwege ben ik zeker. Op pagina 155 staat het? Zover ben ik nog niet. Beloof dat ik het vandaag nog lees.

Herinner jij je nog hoe graag de toenmalige voorzitter Josep Maria Bartomeu mij als trainer wilde? Die man bleef maar bellen. Heb ik toch maar mooi gebruik van gemaakt gezien mijn jaarlijkse vergoeding. Lang niet zoveel als Messi, ik weet het, maar toch, Bartina en ik hebben niets te klagen. Ze heeft net haar 200ste zonnebril gekocht. Dan snap jij wel dat wij niets te wensen hebben.

Ja wellicht wat meer punten, maar dat heb ik als trainer niet in de hand. Bij nader inzien had ik Suàrez beter niet weg kunnen doen, desondanks hebben we vorig seizoen de beker gewonnen en de competitie spannend gemaakt. Op het eind kwamen we net wat tekort. Waarom ik je al zo vroeg bel? Wat denk jezelf? Omdat het hier niet zo lekker gaat in Spanje. Ik weet dat jij mij altijd een luisterend oor biedt, vandaar dat jij een van de weinigen bent met wie ik mijn sores deel.

Ja, ook met Bartina natuurlijk, maar dat is mijn beste maatje. Trouwens, fijn dat je ook nu even tijd voor me neemt. Had ook niet anders van je verwacht. Piet jongen, het werken met de huidige voorzitter Joan Laporta is voor mij een stuk stressvoller dan eerder met Bartomeu. Het is elke dag een strijd met die man. Ik ben natuurlijk ook binnengehaald door Bartomeu en dit laat zijn opvolger me dagelijks merken. Vanaf zijn intrede schermt Laporta al met namen van eventuele opvolgers en wij, Bartina en ik, zijn dan ook zielsblij met de contractueel vastgelegde oprotpremie van 12 miljoen euro.

Uit mezelf stap ik dan ook nooit op, dat zul je begrijpen. Wat zeg je? Niet helemaal? Weet je Piet, Bartina en ik zijn decennia lang al onafhankelijk, dat wil zeggen dat wij voldoende geld hebben om vorstelijk te kunnen leven, maar dit wil toch niet zeggen dat ik die 12 miljoen euro bij een eventueel ontslag niet even mee wil pikken. Dat snap jij toch ook? Nee? En wat bedoel je eigenlijk met piepelen? Dat ik me niet moet laten piepelen door die Laporta.

Je hebt gelijk dat wij, Bartina en ik, die 12 miljoen niet echt nodig hebben, maar wees eerlijk Piet, zou jij je ook niet laten piepelen voor zo’n extreem hoog bedrag? Hoezo is dit geen vergelijking? O, je bedoelt dat jij nog steeds geen Bentley en een Porsche op de oprit hebt staan. Heb jij trouwens ook seizoen 2 van onze documentaire op Videoland gezien? Waarover ben je dan niet enthousiast? Jouw mening is dus dat ik dit beter niet kunnen doen als trainer van één van de grootste clubs van Europa?

Wat bedoel je dat ik dit niet nodig heb? Bartina en ik waren tijdens de opnames van de documentaire oprecht emotioneel over hoe de voorzitter ons de laatste tijd bejegent en dat hebben we laten zien. Vindt dan ook dat wij ons zegje op een goede manier hebben gedaan. We hebben laten weten wat wij van zijn uitspraken richting de media vinden. En dat hebben we in niet malse bewoordingen uitgesproken.

Tot slot, want de training begint zo, wat vind jij wat ik moet doen wanneer de strijd tussen Laporta en mij zo hoog oploopt dat samenwerken bij de club niet langer meer mogelijk is? Wat zeg je? Akkoord gaan met de helft van die 12 miljoen euro en lekker gaan golfen in Portugal. Dank je man voor je wederom heldere kijk op deze toch wel erg nijpende kwestie. Hou je op de hoogte.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: