Piet van Dijken draaft door: Ronald (3)

Foto: ANP

Piet. Ronald hier. Een man uit Stad schijnt tegen een verslaggever van Dagblad van het Noorden te hebben geroepen dat hij heeft gedroomd dat ik, Ronald Koeman, na mijn ontslag in Spanje trainer van FC Groningen zal worden. Jij kent die man. Verwondert me eigenlijk niet eens. Jij kent immers bijkans iedereen in de Big City. Jaap Dekker heet hij. Nooit van gehoord. Hoe komt die vent erbij? Of is hij geil op publiciteit?

Dat dacht ik al. Dat hij smult van deze onzin blijkt wel uit het feit dat hij zegt dit gedroomd te hebben. Wat een gelul! Je verschuilen achter het geleuter over een droom. Dan heb je toch geen ballen. Snap ook niet dat de krant hier aandacht aan besteed. Is toch zonde van de tijd. Jij kent mij al heel lang en weet als geen ander dat ik nu niet van Barcelona naar, met alle respect, FC Groningen zal gaan.

Wie weet gebeurt dit nog eens, maar voorlopig is het hiervoor nog veel te vroeg. Dan lijkt mij een rentree als bondscoach na het WK in Qatar toch een stuk aannemelijker. Trouwens, ben jij nog op het afscheid van Arjen Robben geweest? Ik hoorde je maandagavond bij Noord Vandaag op RTV Noord zeggen dat het voor een wereldvoetballer als Arjen Robben toch een vrij sober gebeuren was, maar dat juist een dergelijk afscheid prima bij hem past. Niet teveel tierelantijnen, beginnend met een kort gesprekje, de overhandiging van een ingelijste foto en als besluit een ereronde in de regen langs het publiek.

Ik was het wel met je eens. Arjen is in zijn prachtige carrière altijd met beide benen op de grond gebleven en is wars van kapsones. Mooi vind ik dat. Zo zit ikzelf ook wel in elkaar. Niet teveel poespas. Maar ja, wanneer je jezelf al jaren in het hoofd haalt om de hoofdtrainer van Barcelona te willen worden, dan ben je vanaf begin tot eind overgeleverd aan heel veel meer dan alleen maar poespas. Dat is wat betreft de periode van mijn verblijf in Barcelona wel erg mild uitgedrukt. Poespas.

Was het alleen maar poespas. Ja, het is voor mezelf natuurlijk hartstikke jammer dat voorzitter Josep Maria Bartomeu van het pluche diende te verdwijnen, en dat zijn opvolger Joan Laporta vanaf zijn entree bij Barcelona al heel vroeg liet weten dat er in zijn gedachten maar één geschikte trainer was voor de club. Helaas voor mij was dit niet Ronald Koeman, maar Xavi Hernández.

Voor de buitenwereld wilde Laporta nog wel eens laten zien dat hij achter mij stond, maar dat was alleen maar wanneer het hem uitkwam. De schijn ophouden, meer was het niet. Xavi binnenhalen is hem dus uiteindelijk toch gelukt, het heeft de club wel een paar centen gekost, maar een kniesoor die hier op let, en zijn tweede hoop dat Lionel Messi voor niks bij Barcelona zou blijven, is faliekant mislukt. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat het aanblijven van Messi ook de hoop van mij was.

Ik weet zeker dat het dan toch allemaal net even anders was gegaan. Tot zover Piet. Ga straks nog even een paar uurtjes golfen. Balletje slaan zeg ik altijd. Klinkt goed hè. Even een balletje slaan. Doe ze allemaal de groeten in het mooie Groningen en wie weet tot over een jaar of vijf. Ik ben dan 63, een mooie leeftijd om na Oranje nog één keer een Nederlandse eredivisionist te mogen trainen. Wellicht is dit wel de FC? Wie zal het zeggen? Trouwens, als je die Jaap Dekker nog ziet, zeg dan maar tegen hem dat zijn ‘droom’ nog even in de koelkast kan. Het ga je goed old soldier.

Door Piet van Dijken    

Psst, hier meer afleiding: