Piet van Dijken draaft door: Ronnie en Jan

Ronnie Tober & Jan Jochems in Buis & Haard. Foto: Foto Clemens Rikken

Ronnie is zanger, Jan is zijn manager. De twee zijn al 53 jaar een liefdeskoppel, woonden daarvan een groot deel in Apeldoorn, om daarna te verkassen naar het altijd bruisende Bennekom, behalve dan op zondag, ook lange tijd de woonplaats van Hendrik Koekoek, beter bekend als Boer Koekoek, de oprichter van de Boerenpartij, waarvoor deze landbouwer en politicus van 1963 tot 1981 in de Tweede Kamer zat.

Terug naar Ronnie en Jan. Ronnie is Ronnie Tober, Jan is Jan Jochems. Beiden zitten ze in hun eigen kunst- en kitschstoel in de ietwat protserige woonkamer. De twee zijn door de VARA Gids gevraagd om de hoofdpersonen te zijn in de veelgelezen rubriek Buis en Haard, dat voor het eerst verscheen op 1 oktober 1994 en waarin bekende Nederlanders en partner hun favoriete tv-programma’s toelichten.

Bij het interview wordt tevens een foto van het koppel thuis geplaatst. Op 1 april 2014 was aflevering 1000 aan zet, dus snel uitgerekend zal het verhaaltje van Ronnie en Jan iets van nummer 1375 zijn. Dat Buis en Haard inmiddels een van de langstlopende tijdschriftrubrieken is moge duidelijk zijn. Tevens geldt Buis en Haard bij het overgrote merendeel van de experts ook nog als de beste. Vandaar maar rap weer terug naar Ronnie en Jan.

De zanger vertelt dat Jan en hij in vroeger dagen oude series niet konden zien, omdat hij elke dag wel ergens moest optreden. ‘Murder, she wrote’ is volgens Ronnie “een geweldige detectiveserie met Angela Lansbury als Jessica Fletcher, een fantastische actrice en musicalster. Vlak ervoor herhalen ze ook nog ‘Little house on the prairie’. Ja, dan zitten we er echt zo bij als op de foto.”

Oubolligheid troef derhalve bij Ronnie en Jan, zowel qua inrichting als de keuze van het televisieaanbod. Wim maakt het nog bonter door te melden dat hij heeft gehoord dat ‘Bonanza’ binnenkort weer op tv komt, en Ronnie voegt hier aan toe dat hij hoopt dat ‘Columbo’ met Peter Falk nog eens herhaald zal worden, en dat hij zo’n programma als ‘Voor de vuist weg’ met Willem Duys zo mist.

Ik googel hier daar wat namen die door Ronnie en Wim zijn genoemd en noteer dat Angela Lansbury op 16 oktober 96 jaar hoopt te worden, dat de vier hoofdrolspelers uit Bonanza niet meer onder ons zijn, en dat Willem Duys ook alweer ruim tien jaar dood is. Michael Landon, die maar 54 jaar mocht worden, speelde trouwens zowel als ‘Little Joe’ een hoofdrol in Bonanza, als ook in de serie ‘Little house on the prairie’.

Ik vermoed dat juist door zijn aanwezigheid dit twee favoriete series van de mannen in de stoelen zijn. Tenslotte nog een nieuwtje uit Buis en Haard met Ronnie in Wim. In de populaire serie ‘Van onschatbare waarde’, gemiddeld zo’n 1,5 miljoen kijkers, wordt aanstaande woensdag het zilveren scheepje van sterling, een miniatuur van Halve Maen, het schip waarmee Henry Hudson destijds op de gelijknamige rivier voer, getaxeerd.

Het bootje is in bezit van Ronnie en Jan en de laatste wil terecht niet zeggen wat het heeft opgebracht, wat wel weer inhoudt dat hun bootje is verkocht. Kijken dus woensdag naar NPO 1 om 20.35 uur. Wie van de twee of wellicht iemand anders met de drie mannen en een vrouw van het programma in de slag gaat wordt helaas niet in Buis en Haard vermeld. De presentatrice is Dionne Stax.

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: