Piet van Dijken draaft door: Sarina

Sarina in de toekomst wellicht coach van FC Groningen?   (Afbeelding: ANP)

Sarina. Zal zij vernoemd zijn naar haar twee oma’s? Sari en Ina? Saartje en Rina? Zou zomaar kunnen. Stemmen gaan op dat Sarina toe is aan het coachen en trainen van een mannenteam. In de eredivisie, of misschien zelfs in de Premier League. Nu heeft FC Groningen voor de komende drie seizoenen Frank Wormuth gecontracteerd, maar het zou toch wat zijn wanneer Sarina, achternaam is niet meer nodig, hem opvolgt.

Die drie seizoenen wachten komt Sarina best goed uit, want eerst wil zij nog wereldkampioen worden met Engeland, dat haar na het eclatante succes in eigen land voorlopig niet zal laten gaan. Ben je besodemieterd! Dat is het laatste wat bijkans iedereen in het UK wil. Sarina moet blijven! Zij is immers de held van Engeland, iets dat voor de Britten niet lang genoeg kan duren.

Een vrouw als trainer-coach bij de mannen is geen probleem, maar een vrouw als keeper in de eredivisie is not done. Vanaf  vorig seizoen is het voor vrouwen geoorloofd om tot aan het hoogste amateurniveau mee te voetballen met de mannen. Op 11 mei 2021 was dit gegeven een feit en sprak de KNVB van een mijlpaal, een “historisch moment voor het amateurvoetbal én wereldwijd.” De voetbalbond liet verder weten dat theoretisch gezien dus ook vrouwen tegen Ajax, Feyenoord en PSV kunnen meedoen in de strijd om de KNVB-beker.

De regel houdt wel in dat er geen vrouwen samen met mannen in het betaalde voetbal mogen spelen. Eigenlijk best jammer. Het zou toch een feest zijn wanneer over een jaar of drie Sarina als net benoemde coach het veld van Euroborg betreedt met in haar kielzog middenvelder Jackie Groenen en keeper Daphne van Domselaar. En dat bij deze aanblik het legioen van de FC massaal uit hun dak gaat.

Of dit er ooit van zal komen blijft koffiedik kijken, maar in de persoon van Mark-Jan Fledderus zou ik nu al een visje uitwerpen naar een eventuele verbintenis met Sarina. Gratis een enorme buts publiciteit voor Groningen plus een coach die ruimschoots bewezen heeft om met haar manier van trainen overal waar zij werkt en heeft gewerkt resultaat sprokkelt. Werk aan de winkel dus voor de beleidsbepalers.

Vrijdagavond om 20 uur begint het nieuwe voetbalseizoen met de topper Heerenveen-Sparta. Zaterdag om kwart voor 7 is het tijd voor PSV-Emmen en op zondagmiddag om kwart over 12 speelt Groningen thuis tegen Volendam. Verrek, moet ik niet vergeten om perschef Richard van Elsacker te mailen inzake mijn heroverde plekje op de perstribune. FC Groningen versus FC Volendam.

Maandag lees ik in de krant dat Henk Veerman terug is op het oude nest na een kortstondige weinig succesvolle periode bij FC Utrecht. Veerman samen voorin met de altijd scorende Robert Mühren. Dat belooft wat voor de wijdbroeken, hoewel Mühren zijn doelpunten voor het overgrote deel in de eerste divisie heeft gescoord en Veerman terugkomt van een blessure. Vorig seizoen scoorde Robert Mühren trouwens nog 29 goals waaronder 6 penalty’s.

Desondanks lijkt de wedstrijd tegen Volendam een goed begin voor de FC om het seizoen positief in te luiden. Met alle respect voor de promovendus, het is duidelijk dat de eerste drie punten in Stad moeten blijven. De voorbereiding op het nieuwe seizoen was weliswaar wisselend, met een goede afsluiting tegen het Spaanse Osasuna.

De zondag na Volendam voetbalt FC Groningen uit tegen Ajax en weer een week later ook  op zondag thuis tegen Go Ahead Eagles. Ben ik wellicht te optimistisch wanneer ik schrijf dat de eerste drie wedstrijden van het seizoen toch minimaal zes punten moeten opleveren, misschien zelfs wel zeven? Ik denk zelf van niet. Forza FC!!

Psst, hier meer afleiding: