Piet van Dijken draaft door: schakelprogramma

“Fortuna vooruit roep ik vanaf de bank.”

Neem Toine van Peperstraten als centrale presentator, pak simpelweg Ronald de Boer, Mario Been en Kees Kwakman (Kwakdeuze) als analytici, en je hebt zomaar een schakelprogramma op de sportzender ESPN. Aangevuld met de bij OOG opgeleide Mark van Rijswijk, Evert ten Napel samen met zijn schoonzoon Michel Teeling, de man van Carrie, plus de overal opduikende Leo Driessen en de in Drenthe opgegroeide oud-keeper Leo Oldenburger, waarbij ik meestal het geluid uitzet. En niet te vergeten Vincent Schildkamp, de beste van het stel.

Een schakelprogramma. Wat een gedoe! Niet om doorheen te komen. In de rust moet ik plassen en als ik terugkom staat Emmen op 0-2 en heeft Fortuna Sittard gescoord tegen Willem 2. Bij deze virtuele stand blijven de Drenten in de eredivisie en moet Tilburg donderdag voetballen tegen NAC voor lijfsbehoud, om bij winst op zondag aan te treden tegen de winnaar van Roda-NEC. Helaas voor Lukkien en zijn mannen geldt dit programma voor FC Emmen, omdat het de Brabanders is gelukt om na rust nog een doelpunt te maken, waardoor Willem 2 in de eredivisie mag blijven en derhalve NAC met Anco Jansen op de Oude Meerdijk gaat spelen. Word op zeker een mooie pot voetbal!

Terug naar het schakelprogramma betekent terug naar Toine, die ons vertelt waar we nu weer heen gaan en ons tussen de regels door ook nog laat weten dat een bal die eindigt op de bovenkant van de lat niet telt als treffer. De clubliefde voor FC Emmen gaat ver. Buiten stadion De Koel wordt door de Drentse supporters in Venlo vuurwerk afgesloten als bewijs van steun aan hun club, waarna commentator Schildkamp ons doodserieus kond doet van het feit dat als je vanuit Emmen het snelst naar Limburg wil rijden je dat het beste via Duitsland kan doen.

Mooie doelpunten zitten er af en toe ook best wel in het schakelprogramma. Zoals daar zijn de 1-0 voor Willem 2 van de Griekse spits Pavlidis, misschien wel de mooiste van het seizoen, en de twee goals van John Goossens van ADO tegen FC Twente, waarvan de eerste uit een corner. Op miraculeuze wijze draait de middenvelder van ADO de bal in de verste bovenhoek, waarna ik hoor dat Mario Been eerder al eens heeft gezegd dat Goosens het beste linkerbeen van de eredivisie heeft.

Het is vooral fijn voor keeper Drommel dat Twente alsnog met 3-2 zegeviert in zijn afscheidswedstrijd, en dat wij tevens voor een gedeelte getuige kunnen zijn van het zo nu en dan schitterende spel van AZ, waarvan Jesper Karlsson de meest gretige is. Evert ten Napel roept dat Siem de Jong bij Heerenveen-Sparta uit het niets, zoals hij dat kan, draait, schiet en scoort, om direct daarna in Rotterdam te zien dat Bas Nijhuis de wedstrijd tegen RKC in De Kuip staakt wegens afgestoken vuurwerk. De terreinknecht harkt de vuurpijlen bijeen in een meegebrachte emmer.

Trainer Zeljko Petrovic heeft een hernia, valt even om, blijft daarna toch langs de lijn staan, ziet zijn elftal zich veilig voetballen en verdwijnt daarna ondersteund in de catacomben. Fortuna vooruit roep ik nog vanaf de bank, jammer genoeg helpt het niet. Ik doe het voor trainer Dick Lukkien van Emmen en voor zijn rechtsback Glenn Bijl, die met een prachtig hakje de voorassist geeft voor de 0-1. Michael de Leeuw scoort prachtig koppend de 0-3, volgend seizoen speelt hij voor FC Groningen, van welke club ik weinig krijg te zien, of het moet de 1-0 voor Zwolle zijn geweest.

Wanneer Nijhuis als laatste scheidsrechter zijn wedstrijd affluit, wat hij 7 minuten eerder had moeten doen, druk ik op de uitknop. Toine blijft doorschakelen van stadion naar stadion, waar Kraaij jr., Kamperman, Fresia, Hélène en hoe ze verder ook mogen heten, blijven proberen om na afloop diepgaande interviews te maken. Godzijdank zijn er maar twee schakelprogramma’s per seizoen. Ik zie nog twee ongebruikte woorden staan voor mijn stukje. Balen en kut. Balen bij de 1-0 van Zwolle, kut omdat Willem 2 alsnog de winnende treffer scoort tegen Sittard. Trouwens, dat kut is omdat ik het Dick Lukkien en zijn Emmen zo had gegund. 

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: