Piet van Dijken draaft door: Studio Sport

Tom Egbers (Foto: ANP)

Het nieuwe voetbalseizoen met publiek is een feit en ik kijk de wedstrijden net als in vroeger dagen weer op zondagavond. Weliswaar niet tussen 19 en 20 uur met het bord op schoot, maar wanneer het mij het beste uitkomt. Op de afstandsbediening zit namelijk een groen knopje en wanneer ik daar op druk krijg ik Tom Egbers in beeld, die mij welkom heet, ook al is het dan al 10 voor 8.

De techniek staat ook wanneer het Studio Sport betreft niet stil. Het bevalt mij in alle opzichten prima. Geen hele wedstrijden meer hoeven te zien, maar louter samenvattingen en geen oeverloos geouwehoer van commentatoren als Leo Oldenburger en Mark van Rijswijk. De eerste roept veel te hard en Van Rijswijk maakt zijn zinnen niet af.

Dat wat ik op zondagavond kijk bij de NOS geldt ook voor de zaterdagavond, hoewel in mindere mate bij de vrijdagavondwedstrijd, omdat ik dan moet luisteren naar gezwets van de zich voetbalanalytici noemende Leonne Stentler en Jeroen Stekelenburg, om nog maar te zwijgen over presentator Henry Schut, die weliswaar zijn teksten keurig opdreunt, maar erbij staat of hij elk moment de kansel gaat bestijgen.

Gelukkig heb ik inmiddels ook het uitknopje op mijn afstandsbediening getraceerd, dus verder geen centje pijn. Dat hele ESPN kan mij dus gestolen worden. Het praatprogramma op zondagmorgen tussen 10 en 12 is ronduit dramatisch. Recent heb ik nog een poging gedaan en ontdekt dat de inventiviteit van de zender heeft toegeslagen in de vorm van een heuse tafel. Geen bank en zitjes meer, maar een tafel waaraan ik drie gasten en twee presentatoren ontwaar.

Milan van Dongen, die na één ronde De Slimste Mens alweer dient te verlaten, blijkt op vakantie, waardoor ene Fresia en Hans Kraay jr. hem in duo-presentatie menen te moeten vervangen. Kraay jr. heeft het over de houding van Louis van Gaal tijdens zijn presentatie van de derde keer dat hij van de KNVB bondscoach mag zijn. Vanuit het niets ventileert hij zijn mening. Niemand luistert tot Fresia zegt dat het nu wel klaar is.

Verder zie ik Maduro aan tafel zitten met naast zich de rechtsback van het nu al naar degradatie lonkende PEC Zwolle. Wanneer er iemand van PEC in de gelegenheid wordt gesteld om iets in de media zeggen dan wordt er altijd gewezen naar Bram van Polen. Het lijkt erop dat de aanvoerder de enige van Zwolle is met een mening. Alleen toen Jans er trainer was werden de taken wel eens verdeeld.

Een goede raad nog voor de Zwollenaren. Drop zo snel mogelijk de net aangestelde Art Langeler, want met deze trainer voetbalt PEC volgend seizoen geheid in de eerste divisie. En kom daar maar weer eens uit! Wat voor voetballers geldt is ook van toepassing op trainers. Haal nooit dezelfde mensen weer terug!

Ik zie die Langeler zitten op de hoek van de bank gedurende de match tegen NEC. Op zijn gezicht is na twee verloren wedstrijden al af te lezen dat hij er nooit aan had moeten beginnen, wat trouwens ook geldt voor de beleidsbepalers van PEC Zwolle. Stel, je zal toch dit weekend anderhalf uur op ESPN verplicht naar Willem 2 versus PEC Zwolle moeten kijken. Dan ben je toch maar mooi in de aap gelogeerd. Mij niet gezien mensen. Ik kijk zaterdagavond laat wel op mijn gemak op Studio Sport naar de samenvatting, en als het dan na een uur spelen 4-0 voor de Tilburgers staat, ga ik lekker slapen.

Door Piet van Dijken       

Psst, hier meer afleiding: